Klímareferens szakképzéssel bővült az Országos Képzési Jegyzék

Klímareferensi képzéssel bővült az Országos Képzési Jegyzék a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium kezdeményezésére – közölte a szaktárca sajtóosztálya pénteken az MTI-vel.

A klímareferens képzés indításával megkezdődhet a klímavédelem és az energetika iránt érdeklődő fiatalok egyetemi oktatása. A képzés szakmai hátterét a környezetvédelmi tárca biztosítja, a szakmai és vizsgakövetelményeket rendeletben határozzák meg.
A képzésben résztvevő diákok a környezetvédelem, a klímaváltozás hazai és nemzetközi hatásairól, jogi szabályozásairól, az ehhez fűződő technológiai megoldásokról, illetve a pályázati rendszerek, pályázati projektek megvalósítási lehetőségeiről hallgathatnak előadásokat – olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A klímareferens szakképzés során a diákok megismerkedhetnek például a környezetvédelmi technikusi feladatokkal, köztük a környezetterhelés mérésének szabályaival, az ipari termelés környezeti hatásaival, a környezetvédelmi bírságokkal, és a környezeti hatásvizsgálattal.
Tanulnak a klímatudomány alkalmazásairól is, így az éghajlati forgatókönyvekről, a kiotói jegyzőkönyvről, az emisszió-kereskedelemről, a szélsőséges időjárási jelenségekről és katasztrófavédelemről, valamint a klímamelegedés egészségügyi hatásairól.

Ajánlott tartalom

Fát ültettek a ferencvárosi labdarúgók a Budakeszi Vadasparkban

Környezetvédelmi akció keretében fa- és cserjeültetésen vettek részt csütörtökön a Ferencváros labdarúgói - Botka Endre, Dibusz Dénes és Varga Barnabás -, a klub utánpótláskorú játékosai, illetve a kezdeményező cég több képviselője a Budakeszi Vadasparkban.