Közel 218 millió forintos energia-támogatást osztottak ki az ökumenikusok

Közel 218 millió forint összértékű villamosenergia-támogatást juttatott el rászoruló családokhoz a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet – tájékoztatta Lehel László igazgató az MTI-t pénteken.

A hatósági áras áramértékesítésnél az értékesítési árrés 2008-ban meghaladta a jogszabályban előírt értéket. A többletbevétel 40 százalékát az áramszolgáltatók civil szervezeteken keresztül juttatják vissza rászoruló ügyfeleiknek, míg az összeg 60 százaléka a kormány által létrehozott krízisalapba került.
A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet az E.ON Energiaszolgáltató Kft.-vel kötött közel 218 millió forint értékű támogatási szerződést, amely alapján a teljes összeget a rászorulók díjhátralékának csökkentésére használták fel.

Azok pályázhattak, akiknek háztartásában az egy főre jutó nettó jövedelem nem éri el az 57 ezer forintot és a hátralékok miatt 2009. április 16-a előtt már lekapcsolták náluk az áramot, vagy a Magyar Energia Hivatal által definiált “védendő fogyasztó” kategóriába sorolhatók (ide tartoznak többek között a rendszeres szociális vagy lakhatási támogatásban részesülők).
Mint Lehel László elmondta, a beérkezett 18 147 pályázatból mindössze 600-700 nem felelt meg a kritériumoknak. Összesen 3106 kérelmet tudtak támogatni, az egy kérelemre eső jóváírás átlagosan 70 144 forint, legfeljebb 150 ezer forint volt.

“Van egy olyan réteg, amely nem fért bele a kiírásba. Azok tartoznak ide, akik jövedelme kisebb ugyan, mint 57 ezer forint, de az áramot még nem kapcsolták le náluk. Ez felveti a kérdést, vajon azokat is szeretnénk támogatni, akiknek még jó esélyük van, hogy önerőből visszakapaszkodjanak, vagy csak azokat, akik nagyrészt rendszeres segélyből élnek” – fejtette ki az ökumenikusok igazgatója.
Közlése szerint az odaítélésnél azokat részesítették előnyben, akiknél belátható mértékű volt a hátralék, így van esélyük arra, hogy rendezzék a tartozásukat. “Jellemzően nem a több százezer forintos hátralékkal rendelkezőket támogattuk” – mutatott rá.

A további hasonló programokról elmondta, hogy a döntés nem rajtuk, hanem az energiahivatalon múlik. Az esetlegesen visszaosztható 2009-es extrabevételről egyelőre csak informális hírek vannak, amelyek szerint elképzelhető, hogy egy kisebb tétel szétosztható lesz – említette meg.
A 2008-as pluszbevétel szétosztásában az ökumenikusokon kívül más segélyszervezetek is részt vesznek. A karitatív szervezetek között eltérés van azonban abban, hogy meddig fogadnak pályázatokat – a jogszabály a késő őszt írja elő a jóváírás határidejéig -, kérnek-e önrészt, csak az önkormányzaton keresztül vagy magánszemélyektől közvetlenül is elfogadják-e az igénylést.
“Egyik így, a másik úgy – a rászorulóknak kicsit áttekinthetetlen a helyzet. A jövőben célszerű lenne egyeztetni, összesimítani a pályáztatás módját és időzítését” – hangsúlyozta Lehel László.

Ajánlott tartalom

Növelni kell az energiahatékonyságot

A magyar gazdaság versenyképességének egyik kulcsa az energiahatékonyság növelése - erről Juhász Edit, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke beszélt egy konferencián az MTI-nek küldött közlemény szerint.