Leállhat a szélerőműpark építése?

Az UNESCO Világörökség Bizottsága felszólította Franciaországot, hogy állítsa le a szélerőműparkok építését – a már megkezdett programokat is beleértve -, amelyek befolyásolnák a Mont-Saint-Michel-öbölbeli kilátást.

A testület, amely június 29-ig tartja 35. ülésszakát Párizsban, csüótörtökön kérte az építkezés felfüggesztését a 2012. évi ülésszakig, amelyen megvitatják majd a bizottság szakértői által végzett vizsgálat eredményeit. Mont-Saint-Michel térségében több szélerőműprogramot is terveznek, de eddig csak az Argouges községbe telepítendő három, 100 méter magas szélerőmű kapta meg a hatósági engedélyt. A több mint 250 európai világörökségi társaságot tömörítő Europa Nostra civil szervezet szerint a Mont-Saint-Micheltől 20 kilométerre telepítendő szélerőműveket látni lehetne a szigetről, ami rontaná az egyedülálló kilátást. A Világörökség Bizottság már 2010-ben is aggodalmát fejezte ki az esetleges hatás miatt, amelyet a tervezett szélerőművek Mont-Saint-Michelre és az öbölre gyakorolnának. A Normandia és Bretagne határán, a hatalmas föveny közepén kiemelkedő sziklára épült középkori remeket azonban nem fenyegeti az a veszély, hogy lekerül a világörökségi listáról, amelyen 1979 óta szerepel.

Ajánlott tartalom

500 ezer forintos, komplett napelemes rendszert dobtak piacra

Az amerikai Zendure új AIO 2400 csomagja teljesen integrált erkélynapelemes rendszert kínál 800 watt teljesítménnyel, könnyű telepítéssel és intelligens vezérléssel.