Légkörből kinyert széndioxidból üzemanyag?

A kanadai Carbon Engineering új technológiát fejlesztett ki a széndioxid légkörből való kinyerésére, amelyet üzemanyag előállításra fognak használni.

Az új fejlesztés, a Carbon Engineering (CE) kutatás-fejlesztéssel foglalkozó cég kémiai alapú széndioxid kinyerési (carbon capture and storage, CCS) technológiája bárhol megvalósítható, mert nem a kibocsátási helyekre tervezték, mint például ipari üzemek vagy közlekedési csomópontok, járművek, hanem bárhonnan a légkörből képes kivonni a széndioxidot. Akár olyan területeken is, ahol az éghajlati körülmények miatt fák, növények nehezen élnek meg.

A CE stratégiája az, hogy az új technológiát rövid időn belül alacsony kockázat mellett versenyképesen piacra dobhassák.

A széndioxid légkörből történő kinyerésének módszerét a következő videó mutatja be.

A légköri levegőt egy nagy felülettel rendelkező abszorberbe vezetik, ahol a kinyeréshez felhasznált (többek között) KOH és Ca(OH)2 tartalmú oldat széndioxidban dúsul, és karbonátban gazdag oldat jön létre. A karbonátsókat tartalmazó oldatot ezután egy többlépcsős regenerálási folyamaton viszik át. Ennek során a szilárd CaCO3-t magas hőmérsékleten, 900 fokon CaO-ra és CO2-ra bontják. A folyamat legvégén visszanyerik az eredeti oldatot és a végtermékként a tisztított széndioxidot.

A folyamat energiaigényes, azonban hosszú távon ezt úgy kívánják fedezni, hogy az egész folyamat során ne kerüljön új CO2 a levegőbe. A felhasznált földgáz által termelt széndioxid is visszanyerhető a technológiával anélkül, hogy az a légkörbe jutna. Emellett más energiaforrások felhasználásával kapcsolatban is zajlanak fejlesztések, például a napenergiával.

A CCS technológia terméke tehát tiszta CO2, amelyet fel lehet használni ipari célokra, vagy ideiglenesen tárolni lehet a föld alatt arra alkalmas geológiai képződményben. Az egyik felhasználási lehetőség többek között szénhidrogén alapú üzemanyagok előállítása is. Az ehhez szükséges hidrogént (H2) megújuló energia vagy atomenergia segítségével végrehajtott vízbontással állítanák elő. Az ily módon előállított üzemanyagok használata így zéro CO2 kibocsátással járna, mivel annyi széndioxid jutna vissza a légkörbe, amennyit a technológiával kinyertek.

forrás: kornyezetvedelem.weebly.com

Ajánlott tartalom

Döntöttek: kötelezővé válik a napelemek telepítése az épületekre

Az Európai Parlament elfogadta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az épületekre az EU tagállamaiban.