Levegő Munkacsoport: eredményes volt a vegyszerellenes kampány

A Levegő Munkacsoport felmérése szerint a magyar lakosság 73 százaléka gondolja úgy, hogy a hétköznapi életben használt vegyi anyagok károsítják az egészséget, arányuk tavaly 65 százalék volt – közölte Simon Gergely, a szervezet vegyi anyag szakértője csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón, a most zárult, a vegyszerek veszélyeit bemutató kampányukat értékelve.

A Levegő Munkacsoport egyéves kampánya során több magyar városban és az interneten is felhívták az emberek figyelmét a “vegyszerezett világ” veszélyeire.
Simon Gergely jelezte: a Levegő Munkacsoport kezdeményezi a hivatalba lépő új kormánynál, hogy Magyarországon még eseti engedéllyel se lehessen olyan rovarirtó szert használni, amelyet az EU-ban már kivontak a forgalomból, vagy betiltottak.

A kezdeményezésnek aktualitást ad, hogy a múlt hét végén a Magyar Tudományos Akadémia Növényvédelmi Kutatóintézetében (MTA NKI) súlyos kémiai biztonsági szabálytalanságokra derült fény. Emiatt hétfőn az intézet igazgatóját felfüggesztették beosztásából. Az intézetnél vásárolt Csalomon feromon csapdához ajándék járt, egy molyirtó csík, amely diklórfoszt tartalmazott, noha ezt a hatóanyagot az EU-ban már csaknem három éve nem lehet használni.
Simon Gergely hangsúlyozta: a civil szervezet szükségesnek látná a konkrét személyi felelősség megállapítását is a konkrét ügyben. Egyben azt kérte: aki vásárolt az úgynevezett Csalamon csapdákból, és ahhoz molyirtó csíkot kapott ajándékba, azt vigye vissza a vásárlási helyre.

Horváth Zsolt, a Levegő Munkacsoport igazgatója elmondta: a most záruló “Vegyszerezett világ” elnevezésű, egyéves kampányuk során több ezer emberrel személyesen, több százezerrel pedig az interneten ismertették a hétköznapokban használt vegyi anyagok veszélyeit. Példaként említette azt a bisfenolt is tartalmazó, polikarbonátból készült cumisüveget, amely károsíthatja a kisgyermekek egészségét. Ezért az már több országban – például: Belgiumban és Kanadában is – betiltották. A Levegő Munkacsoport ezt szeretné elérni Magyarországon is.
Simon Gergely mindehhez hozzátette: a halálozások 10 százalékáért a használt vegyi anyagok a felelősek. Az emberek leginkább – 95 százalékos arányban – az élelmiszerekben található vegyi anyagoktól tartanak.

Szermaradványokkal szennyezettek lehetnek például esetenként a zöldségek és a gyümölcsök – erősítette meg a civil szervezet által végzett laboratóriumi vizsgálatok adatai alapján Pál János, a Levevő Csoport munkatársa.
Horváth Zsolt, az MTI kérdésére elmondta: a most befejeződött projektre mintegy 30 millió forintot költöttek, amiből 21 millió forintot az EU finanszírozott.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.