Levegő Munkacsoport: visszalépés a szmogriadó-rendelet megváltoztatása

Súlyos visszalépést jelentene, ha a Fővárosi Közgyűlés elfogadná a budapesti szmogriadó-rendelet azon megváltoztatását, amely alapján csak a gépjárművek csekély hányadát tiltanák ki a városból egy esetleges szmogriadó során – közölte a Levegő Munkacsoport az MTI-vel szerdán.

A Levegő Munkacsoport közleményében kiemelte: bár helyes az a megközelítés, hogy szmogriadó esetén a rendszám számjegyei helyett az autók környezetvédelmi tulajdonságai alapján tiltsák ki a budapesti utakról a járműveket, az előterjesztés csupán a járművek elhanyagolható számát érintené, mivel a szabályozás tervezett megváltoztatása csak a fekete és piros környezetvédelmi plakettel ellátott járművek közlekedését tiltanák meg szmogriadó alatt. Hozzátették: ezen járművek kitiltása a forgalomból jelentéktelen hatással lenne a környezeti levegő minőségére.

A Levegő Munkacsoport rámutatott: levélben kérte a Fővárosi Közgyűléstől, hogy vagy utasítsák el a módosítást vagy terjesszék ki a tilalmat a kék környezetvédelmi plakettel ellátott járművekre is, hiszen például egy nagy teljesítményű Euro-II-es dízel jármű szennyezése igen jelentős.
A szervezet szerint azonban elfogadható és igazságos lenne egy olyan változtatás is, hogy csupán az 1.500 köbcentiméter motortérfogatnál nagyobb járművekre vonatkozzon a kék plakettű járműveket érintő korlátozás.

Mivel a korábbi szabályozás, a páros-páratlan rendszám alapú korlátozás a környezet számára kedvezőbb és hatékonyabb volt, ezért a tervezett módosítás alkotmányellenes is, hiszen sérti az Alkotmánybíróság egyik határozatát, amely szerint a környezetvédelem jogszabályban elfogadott szintjét csökkenteni nem lehet.
A munkacsoport aggályosnak tartja azt is, hogy a színes plakettek a gépjárműveken csak felmenő rendszerben, később fognak teljes számban megjelenni, hiszen az ezt megalapozó jogszabály csak 2010. január 1-jén lépett hatályba.
A szabályozás módosításáról a Fővárosi Közgyűlés csütörtöki-pénteki ülésén dönt.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.