A zöldség-gyümölcs ágazatban 30-40 százalékos terméskiesést várnak

Magyarországon a zöldség-gyümölcs ágazatban átlagosan 30-40 százalékos terméskiesésre lehet számítani az idén, emiatt várhatóan emelkedni fognak az árak – közölte Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) ügyvezető igazgatója az MTI megkeresésére szerdán.

A szakember tájékoztatása szerint a FruitVeB elnöksége legutóbbi ülésén áttekintette a kialakult helyzetet, és megállapította, hogy a viharkárok miatt kritikus az ágazat helyzete. A gyümölcsfajok  mindegyikénél jelentős terméscsökkenésre lehet számítani, a zöldségek közül pedig a dinnyét, az uborkát, a zöldborsót és az ipari zöldségeket érte jelentős kár. A jég, a víz és szél okozta tényleges károkat a FruitVeb egy kérdőív segítségével most méri fel a termelőknél.

A szakmai szervezet kezdeményezi a miniszternél, hogy a mostani helyzetet nyilvánítsa vis maiornak, mivel sok termelő várhatóan vis maior bejelentést tesz majd a terméscsökkenés miatt a feldolgozóknak. A károkat a vis maior alapján a biztosítókkal is könnyebb rendezni – tette hozzá az ügyvezető igazgató.

Mártonffy Béla jelezte: a zöldség- és a gyümölcsárak a kedvezőtlen időjárás miatt várhatóan megemelkednek majd. Példaként említette, hogy az elmúlt években alacsony volt a meggy ára, kilogrammonként 60 forint körül mozgott, most ez várhatóan megkétszereződik, de még annál magasabbra is nőhet. A megmaradó termést még károsíthatják a gombabetegségek, így összességében a minőség is elmaradhat a korábban megszokottól.
Az ágazat bevétele előreláthatólag éves szinten mintegy harmadával csökken a múlt évihez képest. Ez azt jelenti, hogy az idén az éves árbevétel a zöldség-gyümölcs ágazatban 200-250 milliárd forint között mozog majd – közölte Mártonffy Béla.

Ajánlott tartalom

Megtévesztés miatt indítanak eljárást 20 légitársaság ellen

Az Európai Bizottság és a nemzeti fogyasztóvédelmi hatóságok húsz légitársaság ellen indítottak eljárást megtévesztő "zöldre festési" gyakorlat miatt - közölte kedden a brüsszeli testület.