Magyar-francia együttműködés a megújulóenergia-termelés előmozdítására

Seszták Oszkár, a szabolcsi önkormányzati közgyűlés Fidesz-KDNP-s elnöke a tárgyalás szünetében tartott sajtótájékoztatón elmondta: a két régió az egyetlen magyarországi uniós akkreditációval rendelkező szervezet, az ENEREA Észak-alföldi Regionális Energia Ügynökség – amelynek a térségi helyhatóság is résztulajdonosa – közreműködésével vette fel egymással a kapcsolatot.

Kiemelte: a felek megújuló energia-termelési együttműködésében az ügynökség feladata lesz a tervezett közös projektek előkészítése és megvalósításának segítése is. A magyar és a francia régióban is jelentős a mezőgazdaság dominanciája, így az együttműködés fő területe a biomassza alapú energia-termelés lesz. Ez történhet a mezőgazdasági termelés és az erdőgazdálkodás során képződött, jelenleg még csak alig hasznosított alapanyagok, így a növényi hulladékok, gabona- és repceszalma,kukorica- és napraforgószár, vagy fanyesedék felhasználásával, illetve energia-növények termesztésével is, amelyeknél különösen nagyok a lehetőségek motorhajtó anyagok, például biodisel és a bioetenol előállítására is. Seszták Oszkár hozzátette, hogy a közös projektek megvalósítását a felek európai uniós pályázati források bevonásával tervezik. Anne-Sopie Bonnin, Champagne-Ardenna Régió Tanácsa mezőgazdasági és erdészeti osztályának igazgatóhelyettese közölte: a felek a már meglévő tapasztalatok felhasználásával szándékoznak a közös megújuló energia-termelési programot kidolgozni.

 

 Handa Orsolya, az észak-alföldi energia-ügynökség fejlesztési projektmenedzsere az MTI-nek elmondta: a 2009-ben uniós pályázati támogatással alakult szervezet tavaly óta folytatja az egyeztetéseket az együttműködési lehetőségek feltárására, s most már a konkrét projektek kidolgozása következik, amelyek a biomassza alapú energia-termelésre vonatkoznak majd. A francia fél emellett az energianövények termesztésének magyarországi kutatási eredményeit is hasznosítani szeretné, amit a debreceni egyetem és a nyíregyházi főiskola bocsát rendelkezésre.

Ajánlott tartalom

Csökkent a gázfogyasztás a fűtési szezonban

Sem állami, sem önkormányzati szinten nem volt szükség a gázfogyasztást korlátozó intézkedésekre az elmúlt télen - közölte az Energiaügyi Minisztérium kommunikációs főosztálya vasárnap az MTI-vel annak apropóján, hogy április közepén véget ért a hivatalos fűtési szezon. A tájékoztatás szerint a nagyarányú megtakarítást hozó előző fűtési szezonhoz képest több mint negyedmilliárd köbméterrel, 4,3 százalékkal volt alacsonyabb a gázfelhasználás.