Megállíthatatlannak tűnik a klímaváltozás

Elsősorban az alacsonyan fekvő országokat fenyegeti a globális felmelegedés: ha a sarkvidéki jég olvadni kezd, a megemelkedett tengerszint miatt egyes országok lakhatatlanná válhatnak. A károsanyag-kibocsátás tavaly új rekordot döntött, a jelenlegi trendek pedig nem arra utalnak, hogy ez megváltozna a jövőben.

A szén-dioxid koncentrációja a légkörben továbbra is emelkedik, annak ellenére, hogy globális erőfeszítéseket tettek az üvegházhatású gáz terjedésének visszaszorításáért. Egy új tanulmány szerint a jelenlegi növekedési ütem mellett tarthatatlan az a célkitűzés, hogy 2 Celsius-fok alá csökkentsék a globális felmelegedés mértékét. A tanulmányt készítő kutatók azt állítják, leginkább a károsanyag-kibocsátás tehet a jövőbeli klímaváltozásokról, és a mostani értékek a globális felmelegedés felerősödésére utalnak. Az adatok azt mutatják, hogy a globális szén-dioxid-kibocsátás 2012-ben 35,6 milliárd tonna volt, ami 2,6 százalékos emelkedés a 2011-es értékhez képest. Az 1990-es mutatókkal összevetve még drámaibb a helyzet: azóta 58 százalékkal növeltük a kibocsátást.

Drámai következmények
A Dohában megrendezett ENSZ-konferencián számos alacsonyan fekvő ország tiltakozott a jelenlegi gyakorlat ellen, és követelték, hogy az érintett országok csökkentsék a károsanyag-kibocsátást. A felszólalók szerint a globális átlaghőmérséklet emelkedését így sikerülne 2 Celsius fok alatt tartani, az ennél magasabb érték azonban már veszélyeztetné a jövőjüket. A brit Tyndall Központ igazgatója, Corinne Le Quere szerint a legutóbbi adatok is arra utalnak, hogy a károsanyag-kibocsátás folyamatosan növekszik, de úgy tűnik, erről senki nem hajlandó tudomást venni. Le Quere úgy látja, a jelenlegi kibocsátás drasztikus klímaváltozáshoz vezethet, így radikális változásra van szükség. A kutatók tanulmányából az is kiderült, hogy az átlagos szén-dioxid-kibocsátás a nyolcvanas években évente 1,9 százalékkal, a kilencvenes években 1 százalékkal, a 2000-es években azonban már 3,1 százalékkal nőtt. A Meteorológiai Világszervezet (WMO) jelentése eközben arról számolt be, hogy az üvegházhatású gázok koncentrációja az atmoszférában 2011-ben új rekordot döntött.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.