Megállítja a korallok növekedését a tengervíz felmelegedése

Már 2070-ben megállhat a korallok növekedése a Vörös-tengerben a víz fokozódó felmelegedése miatt – figyelmeztettek amerikai tengerkutatók.

Már ma is jóval lassabban növekednek, mint tizenkét éve.
A Woods Hole-i oceanográfiai intézet kutatója, Neal Cantin és csapata a zátonyképző Diploastrea heliopora kőkorallok növekedését vizsgálták a Vörös-tengerben komputertomográfia és háromdimenziós képalkotás segítségével – közölte a Der Standard osztrák lap internetes kiadása (www.derstandard.at) a Science című folyóiratban megjelent beszámolót ismertetve.

A meszes váz belső szerkezete a fák évgyűrűihez hasonlóan arról tanúskodik, hogy a látszólag egészséges korallok növekedése 30 százalékkal, a mészlerakódás üteme pedig 18 százalékkal esett vissza 1998 óta. A trópusi tengerek átlagos felszíni hőmérséklete a hetvenes évek közepe óta 0,4-egy Celsius fokkal emelkedett.
Amennyiben folytatódik a jelenlegi felmelegedés, azzal kell számolni, hogy a korallok fejlődése teljes mértékben leáll 2070 körül – állapították meg a kutatók, hozzáfűzve: a folyamat szerencsére visszafordítható.
Utaltak arra, hogy 1941/42-ben egy rövid meleg időszak ugyancsak erőteljesen visszavetette a korallok növekedését, a rákövetkező lehűlést követően azonban három éven belül magukhoz tértek.

Ajánlott tartalom

Kiemelt segítséget kap három vármegye a zöld átálláshoz

A Környezeti és energiahatékonysági operatív program plusz (Kehop plusz) forrásaiból mintegy 110 milliárd forint jut a három leginkább környezetszennyező gazdaságú vármegye zöld átállásának kiemelt támogatására - jelentette be a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium közlekedési, környezeti és energiahatékonysági fejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára kedden Egerben.