Megéri befektetni Irán energiaiparába

Napjainkban, a közel-keleti ország, Irán energiaiparába történő befektetés mind vonzóbbnak számít. Ezt támasztja alá többek között, Yousef Armodeli, az Iráni Megújuló Energia Szervezet (SUNA) vezetőjének bejelentése, miszerint India nap- és szélenergia projekteket készül támogatni Iránban.

India műszaki know-how átadásával segíti Iránt és befektet az erőművek tervezésébe, kivitelezésébe, telepítésébe és elindításába. Ezeket a megoldandó feladatokat rögzíti a két ország által aláírt megállapodás. A konkrét folyamatról, a gyakorlati megvalósításról azonban egyelőre csak ennyit lehet tudni. A projeklistát, az indiai befektetés értékét nem hozták nyilvánosságra. Az viszont jól ismert adat az országok energia kapacitását tekintve, hogy Irán jelenleg több mint 300 millió kilowattóra tiszta energiát termel. Ahogyan az is közismertté vált, hogy ez az energiforrások megújításában és hasznosításában élen járó állam a következő három évben további 5 millió megawattnyi elektromos áramot szeretne megújuló forrásokból létrehozni.

Ajánlott tartalom

Kísérleti üzemanyagár-statisztikát indít a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak monitorozása és összehasonlíthatósága érdekében 2024. április 19-én pénteken közzéteszi új kísérleti statisztikáját. Az üzemanyagár-kísérleti statisztika alapját az Eurostat Weekly Oil Bulletin jelenti, amelynek adataiból a KSH régiós átlagárat számol a 95-ös benzin és dízelüzemanyagokra vonatkozóan - jelentette be szerdán a KSH.