Megjelent a MEKH villamos energia rendszerhasználati díjakról szóló rendelete

Megjelent a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal villamos energia rendszerhasználati díjakról szóló rendelete, amely egyike a november 1-jei lakossági villamos energia árcsökkenést lehetővé tevő jogszabályoknak. A rendelet a díjakon túl azok alkalmazásának feltételeit is szabályozza. Rendezi többek között a közép/kisfeszültségre csatlakozók korábban sok esetben tisztázatlan viszonyait.

Az úgynevezett közép/kisfeszültségű tarifával elszámolható felhasználók körét is pontosítja a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal 2013. október 16-án megjelent villamos energia rendszerhasználati díjakról szóló rendelete*. A korábbi szabályozás nem minden esetre vonatkozóan adott pontos útmutatást, hogy mely fogyasztó jogosult ezt az olcsóbb tarifát igénybe venni. Ebből számos panasz, valamint bírósági peres eljárás fakadt.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal a jelenlegi szabályozással azt oldja fel, hogy néhány szerencsésebb, a közép/kisfeszültségű transzformátorhoz közelebb lévő lakossági fogyasztó (általában társasház) tarifájának kedvezménye végeredményben az összes többi lakossági fogyasztó tarifáját terhelte. Ez ellentétes a szolidaritás elvével, amely szerint az ország egész területén, függetlenül az elosztói hálózat jellegétől és a transzformátortól mért távolságtól, minden lakossági fogyasztó számára egységes a villamos energia rendszerhasználat ára.

Közép/kisfeszültségű csatlakozásúnak azok számítanak, akik közel vannak a transzformátorállomáshoz.  Hogy ez mit is jelent, csak a most megjelent rendelet határozza meg pontosan. Ez korábban számos vitás esetet eredményezett. A jövőben az az úgynevezett nem profil elszámolású fogyasztó minősül közép/kisfeszültségűnek, amelynek a fogyasztásmérője a közép/kisfeszültségű transzformátorállomástól (a vezeték nyomvonal vízszintes vetületére vetítve) 3 méteren belül helyezkedik el. (A nem profil elszámolású fogyasztók azok a nagyobb, nem lakossági fogyasztók, amelyek rendelkeznek a fogyasztás időbeli alakulását mutató terhelési görbe regisztrálására alkalmas távlehívható fogyasztásmérő készülékkel.) A szabályozás megengedi, hogy azok, akik korábban használták ezt a tarifát, de az új meghatározás szerint már nem tehetnék ezt meg, 2014. év végéig még jogosultak maradjanak erre a kedvezményre.

Ajánlott tartalom

Az Alteo 200 forint alaposztalék mellett 200 forint rendkívüli osztalékot fizet

Az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. közgyűlése 200 forint alaposztalék mellett 200 forint rendkívüli osztalék kifizetéséről döntött részvényenként, elfogadva az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát pénteken - tette közzé a vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.