Egyszerűbb és gyorsabb lesz az építési engedélyek megszerzése az elkészült építési törvénytervezet és a kapcsolódó jogszabályok módosítása hatásaként - mondta Fegyverneky Sándor országos főépítész a Construma kiállítás megnyitóján Budapesten szerdán.

Megnyílt a Construma építőipari kiállítás Budapesten

Egyszerűbb és gyorsabb lesz az építési engedélyek megszerzése az elkészült építési törvénytervezet és a kapcsolódó jogszabályok módosítása hatásaként – mondta Fegyverneky Sándor országos főépítész a Construma kiállítás megnyitóján Budapesten szerdán.

Hozzátette: a tartozás láncot megszakítja a “biztos kéz” beiktatása az építési folyamatba. E bizalmi személy, illetve szervezet fizeti ki a vállalkozókat valamint az alvállalkozókat is.
A Construma és idei kísérő kiállítása, a Hungarotherm bemutató vasárnap estig látogatható, az utolsó két nap a nagyközönségé.
Az országos főépítész arról is beszélt, hogy az építőipart fogva tartja a válság következtében csökkenő megrendelés, valamint a bankok visszaesett hitelezési hajlandósága. Ugyanakkor az építészek és az építőiparosok felelőssége, hogy a klíma háztartás javítása miatt csökkenjen az épületek energia fogyasztása. Európában az évente felhasznált energia 40 százaléka a lakásokban, komfortra fogy el – mondta Fegyverneky Sándor.
A bemutatón valóban az energiatakarékosság és az alternatív, megújuló energia hasznosítása áll a középpontban. A falazó anyag- és ablakgyártók a fokozott hőszigetelésű termékeiket propagálják, amelyek már passszív házak építésére is alkalmasak. Ezek a házat évente – fűtésre és hűtésre – nem fogyasztanak többet négyzetméterenként 15 kWh energiánál, ez másfél köbméter gáz energia tartalmának felel meg. Megtekinthető a passzív ház makettje is, a hozzá való gépi szellőztető berendezéssel együtt.


[media id=13 width=600 height=420]

Az épületgépészeti gyártók és forgalmazók hőszivattyúkat mutatnak be a kiállításon. Ezek között vannak olyanok, amelyek a talaj hőjét, míg mások a levegőt hasznosítják. Meglepően sok cég állít ki fatüzelésű kazánt, úgy tűnik, hogy a faapríték tüzelés a legnépszerűbb. Ezek a kazánok három évente vágható energiaerdőből nyerik a fűtőanyagot, és teljesen automatizálhatók, így a gázfűtés komfortját adják.

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki piros napelemet szeretne telepíteni a tetőre

Új, épületbe integrálható napelemről rántotta le a leplet a kínai DAH Solar.

Nincs hozzászólás

  1. A Budapestiröl lemaradtam, de a vállalat kiállított a Barcelonai Construmat-on.Nagyon jó megoldásokat lehet találni új és felújítandó házak szigetelésére.