Megszületett a vízügyi és a környezetvédelmi hatóság elvi hozzájárulása, így megvalósulhat a magyar befektetők által tervezett, több mint 100 millió forint beruházást igénylő termálkertészet a településén.

Termálvízzel fűtött kertészetet terveznek létesíteni Táskán

Megszületett a vízügyi és a környezetvédelmi hatóság elvi hozzájárulása, így megvalósulhat a magyar befektetők által tervezett, több mint 100 millió forint beruházást igénylő termálkertészet a településén.

A Somogy megyei Táskán öt termálkút is van, de a hasznosításukra tett korábbi próbálkozások rendre kudarcba fulladtak az engedélyező hatóságok ellenállása miatt, mondta el Gadányi István, az ötszáz fős település polgármestere.

Amennyiben a tervek a gyakorlatban kivitelezhetőnek bizonyulnak, egy kéthektáros üvegház és egy négyhektáros fóliaház épülhet meg, 2010-től 25-30 embernek biztosítva munkahelyet a munkanélküliséggel küszködő faluban. A kertészet fűtését az egyik, ezer méter mélyről jövő, 80 Celsius fokos vizet adó kút biztosítja az elképzelések szerint.

A polgármester elképesztőnek nevezte, hogy Magyarország mennyire nem él a természeti kincsei adta lehetőségekkel, iskolapéldaként említve Táskát. Mint kifejtette, a somogyi faluban évtizedek óta kiaknázatlanul hever közel féltucatnyi termálkút, miközben ott, ahol nincs termálkincs, vagy nem megfelelő mennyiségben és minőségben áll rendelkezésre gyógyvíz, fürdők létesülnek állami és uniós pénzekből. A táskai kutak eltérő mélységből tudnak a térségre jellemző, mozgásszervi-, gyomor-, és bőrgyógyászati panaszokat enyhítő karbonátos vizet termelni. A hasznosításukra az önkormányzatnak nincs önereje, az eddigi befektetői ajánlatok pedig vagy megalapozatlanok voltak, vagy a balatoni kiemelt üdülőkörzetre érvényes szigorú szabályozás miatt elbuktak.

“Ebben a térségben a munkahelyteremtés céljaihoz képest még a zöldbéka is előnyben van” – fogalmazott Gadányi István, utalva a Balaton-törvény szigorára, amely szerinte az üdülőkörzet háttértelepüléseinek jelentős hátrányokat okoz. Példaként felhozta, hogy egy komoly szándékkal és pénzügyi háttérrel rendelkező dán befektető 2006 óta szeretett volna meleg vizű halastavakat létesíteni Táskán, élve a termálvíz adta fűtési lehetőséggel. Pár hónapja azonban a vízügyi és a környezetvédelmi hatóság “megfúrta” a terveket, első- és másodfokon is elutasítva az engedélykérelmét.

Ajánlott tartalom

A globális fenntarthatóságról és a geotermikus energiáról egyeztettek

A globális klímapolitikáról és vonatkozó alapproblémákról, a jelenleg is zajló zöldátállás kapcsolódó hatásairól és a hazai geotermiában rejlő lehetőségekről is egyeztettek az Energia21 Kezdeményezés tagjai és meghívott szakértők a májusi találkozójukon - tájékoztatta a szervezet az MTI-t hétfőn.