Megnyílt a Hortus Hungaricus – „Magyar kert” kiállítás

A magyar kertészet hungarikumjairól híres, minőségi termékeiről, fajtáiról ismert, és megállja helyét a nemzetközi versenyben, mondta Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár a 18. alkalommal megrendezett Hortus Hungaricus Nemzetközi Kertészeti Szakkiállítás megnyitóján a SYMA rendezvényközpontban.

Rengeteg munka és sok fáradság jár ezzel a gyönyörű szakmával, ennek ellenére a magyar kertészet mintegy 340-380 ezer család megélhetését biztosítja, évenként 350 milliárd Ft értékű áru előállításával- folytatta az államtitkár.
A kertészetek (virág-, zöldség- és gyümölcstermesztők, gyógynövénygyűjtők és termesztők) fejlesztése illeszkedik a kormány kis- és közepes vállalkozásokat erősítő támogatáspolitikájába, és hozzájárul a tárca vidékfejlesztési céljainak megvalósításához. Czerván György hangsúlyozta, az ágazatban dolgozók munkájának köszönhetően a számtalan kertészeti termék eredetvédett, és megfelel az Európai Unió minőségi követelményeinek. Várhatóan a kiskertek növényállományában is növekszik a haszonnövények száma, a betegségeknek jobban ellenálló, fagyot és szárazságot  tűrő fák és cserjék telepítésével.

 
Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (UMVP) pályázatai uniós forrással segítik a kertészetek korszerűsítését és az öntözési technológiák fejlesztését. A támogatással növényházak és tárolók építése, bővítése, technológiák korszerűsítése, gépbeszerzés és az energiaellátás növelése valósul meg. A fiatal gazdálkodók és a Natura 2000 területen termelők további kedvezményekben részesülnek- tette hozzá Czerván György. Az ágazat valamennyi területe érzi a nagy külföldi kereskedelmi láncok árnyomását, erőszakos piacpolitikáját. A magyar dísznövény forgalom évek óta 10-15%-kal csökken, a minőség és az innováció iránti igény egyre nő, ezért fontos az integráció, a szakmai összefogás a hazai piacok visszaszerzésére és a minőség fenntartására – hangsúlyozta az államtitkár.

Ajánlott tartalom

Kék bolygó – A talajmegújító gazdálkodással egészségesebb élelmiszerhez juthat a fogyasztó

A talajmegújító mezőgazdaság, a no-till technológia alkalmazása nem csak a talajeróziót csökkenti és a talaj vízmegőrző képességét javítja, hanem a fogyasztók is egészségesebb élelmiszerekhez juthatnak általa - hangzott el Áder János volt államfő, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke Kék bolygó című podcastjának hétfőn közzétett legújabb, a legnépszerűbb videómegosztó portálon is elérhető adásában.