Több mint kétszáz étterem csatlakozott az Üvegfutár programhoz

Eddig 222 étterem csatlakozott az ÖKO-Pannon és a Raiker Kft. kezdeményezésére tavaly augusztusban indított üveghulladék gyűjtő programjához – hangzott el csütörtökön sajtótájékoztatón, Budapesten. A programtól a Raiker 2010 végéig nullszaldós eredményt remél.

Az ital nagykereskedelemmel foglalkozó Raiker Kft. Budapestre és környékére kiterjedő programja során hat hónap alatt összesen 90 tonna üveghulladékot hasznosítottak újra. Az Üvegfutár keretében a cég az éttermekben elhasznált visszaváltható és nem visszaváltható üvegeket gyűjti össze és továbbítja újrahasznosításra. A gyűjtésre kijelölt edényeket szintén a cég biztosítja
Zentál Zoltán a Raiker Kft. kereskedelmi vezetője az MTI-nek elmondta, hogy a program keretében a vendéglátóktól nem kérnek ellenszolgáltatást, bevételük az üvegeket újrahasznosító partnerüktől származik. Bár a cég az Üvegfutár költségeit nem számszerűsítette, Zentál Zoltán becslései szerint a program kapcsán nullszaldós eredményre számítanak az idei év végéig.

A Raiker, a Magyarországon eddig egyedülálló kezdeményezést hosszú távú projektnek szánja. A elszállítást jelenleg egyetlen járművel végzik, ám a kereskedelmi vezető szerint többet is alkalmaznak, amennyiben a szolgáltatásra nagyobb piaci igény lesz.
Zentál Zoltán szerint a programhoz csatlakozók száma eddig alacsonynak mondható, ahhoz képest, hogy a Raikernek mintegy 4.000 partnere van jelenleg. A cég a programot egyben promóciónak is szánja, célja, hogy az Üvegfutárral, hogy az árukapcsolás által növelje partnerei számít. Zentál szerint a program az elkövetkező években már nyereséges is lehet és várakozásai szerint tapasztalataikat a konkurencia is hasznosítani fogja.
Az Üvegfutár országos szintű koordinációját és népszerűsítését az ÖKO-Pannon Nonprofit Kft. végzi. Viszkei György a társaság ügyvezető igazgató elmondta, hogy a program az Európai Unió által kijelölt célokkal is összhangban áll. Magyarországon 2008-ban az üveghulladék hasznosítási aránya átlagosan 28 százalékos volt, addig a közösségben ez az arány 64 százalékot ért el. Az elvárások teljesítéséhez idén 32 százalékra, míg 2012-re már 60 százalékra kell feltornászni az üveg újrahasznosítás arányát.

Viszkei György elmondta, hogy az ÖKO-Pannon adatai szerint 2009-ben, mind az üvegkibocsátás, mind az újrahasznosítás nagysága visszaesett, a 2003 óta tartó dinamikus növekedés után.
Kiemelte azonban, hogy míg tavaly az ipari szektorban csökkent az üvegbegyűjtés mértéke 2008-hoz képest, addig a lakosság körében továbbra is növekedést tapasztaltak.

Ajánlott tartalom

Fát ültettek a ferencvárosi labdarúgók a Budakeszi Vadasparkban

Környezetvédelmi akció keretében fa- és cserjeültetésen vettek részt csütörtökön a Ferencváros labdarúgói - Botka Endre, Dibusz Dénes és Varga Barnabás -, a klub utánpótláskorú játékosai, illetve a kezdeményező cég több képviselője a Budakeszi Vadasparkban.