Megvalósul a fogyasztók hatékony védelme

Megjelent a Magyar Közlönyben a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalról szóló törvény.

Az Országgyűlés a Kormány javaslatára olyan szabályozó hatóságot hozott létre, amely az Európai Unió 3. energia-csomagját alkotó jogszabályoknak megfelelően a korábbinál még hatékonyabban képes felügyelni és ellenőrizni a hatáskörébe tartozó közszolgáltatásokat.

A Magyar Energia Hivatal jogutódjaként a tegnapi napot követő nyolcadik nappal jön létre az új nemzeti szabályozó hatóság. Megalakulásával az Európai Tanács ajánlásának tesz Magyarország eleget.

Az Országgyűlésnek alárendelt, önálló szabályozó szervként létrejövő hivatal az uniós előírásoknak való megfelelés mellett, lehetővé teszi a felelős, fogyasztóközpontú piacszabályozást. A közszolgáltatások piacán, az árszabályozásban a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal létrehozása világos, átlátható viszonyokat teremt. Az új hivatal erős alkotmányos felhatalmazása, rendeletalkotási jogköre garantálja az ellátás biztonsága mellett a fogyasztók érdekeinek hatékonyabb védelmét.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal ellátja a földgáz, a villamos energia és a távhő, valamint a víziközmű-működtetési tevékenységekkel kapcsolatos hatósági felügyeletet, továbbá a hulladékgazdálkodási közszolgáltatással kapcsolatos díjszabályozás előkészítő feladatait. Az új hivatal elnökét a törvény hatályba léptével a miniszterelnök nevezi ki.

Ajánlott tartalom

Az INA megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos új stratégiai projektekre vonatkozó szerződéseket írt alá

Az INA horvát olajipari vállalat két szerződést írt alá, egyik egy zöld hidrogénüzem építésére vonatkozik a rijekai finomítóban, a másik egy biometán-előállító létesítményre Sziszekben - közölte a vállalat az MTI-vel kedden. A két új stratégiai projekt együttes értéke 98 millió euró, és várhatóan 2026-ra készül el.