Rezsicsökkentés: 56 ezer hibás számlát talált a fogyasztóvédelmi hatóság

Tíz távhőszolgáltatónál összesen 56 ezer hibás számlát talált nyári vizsgálatai során a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság – mondta szombati sajtótájékoztatóján a Fidesz rezsicsökkentésért felelős munkacsoportjának vezetője

A közműcégek ezeken nem megfelelően tüntették fel a 10 százalékos rezsicsökkentéssel kapcsolatos információkat.
Németh Szilárd közölte: a vonatkozó törvény alapján a szolgáltatóknak számlánként 10 ezer forintnyi kötbért kell fizetniük a fogyasztóiknak, így összesen 560 millió forintot kötelesek megtéríteni a lakosságnak, vagy jóváírni azt a fogyasztásukban.

Az országgyűlési képviselő hangsúlyozta: a csökkentésről jól elkülönítetten, egy színes mezőben kell tájékoztatást nyújtani a számlákon. Ennek ellenére több szolgáltató azt nem tüntette fel, vagy hiányosan informálta az embereket, például nem mutatta ki a csökkentés göngyölített hatását.

Németh Szilárd beszámolt arról is: egyes szolgáltatók, bár megfelelő számlákat bocsátottak ki, az NFH-t már nem a törvényben előírtaknak megfelelően tájékoztatták a rezsicsökkentés végrehajtásáról. Ezek meg akarták téveszteni, lépre akarták csalni a hatóságot – fogalmazott. Hozzátette: a törvény jelentős, akár 100 millió forintos bírság kiszabását is lehetővé teszi az előírásokat megszegő szolgáltatókkal szemben, a hatóság azonban a fokozatosság elvét betartva fog eljárni. A képviselő emlékeztetett arra: Pintér István, a hatóság főigazgatója azután kezdeményezett széleskörű vizsgálatot a 93 magyarországi közműcég adatszolgáltatására vonatkozóan, hogy nyáron az egyik gázközmű vállalat 420 ezer hibás számlát bocsátott ki.

Az egy hónapos felmérés alatt több tízezer vizsgálatot végeztek. Ezek tapasztalatai alapján Németh Szilárd fontosnak tartotta egy olyan jogszabályi környezet kialakítását, amely egyértelmű felhatalmazást ad a vizsgálatok elvégzésére.

Emellett szerinte a felügyeleti rendszert elsősorban a helyszíni vizsgálatokat végző elsőfokú hatóságot mind szervezetileg, mind anyagilag meg kell erősíteni, a rezsicsökkentés ugyanis számos, a közszolgáltatásokkal kapcsolatos problémát hozott felszínre. Beszámolt arról is: a Fidesz-frakció jövő heti ülésén várhatóan döntés születik a háztartási energiaárak a villany, a gáz és a távhő októberi további csökkentéséről. Munkacsoportja a további lehetőségeket is vizsgálja, a temetkezési szolgáltatások árának mérsékléséről akár már januárban döntés születhet – ismertette.

Németh Szilárd kitért arra: a Gyurcsány-Bajnai-kormányok alatt a gáz ára a háromszorosára, míg a háztartási áram ára a kétszeresére emelkedett. Azt mondta, a baloldali kormányok alatt minden döntés a külföldi tulajdonú szolgáltatók érdekét, és nem a lakosságét szolgálta. “A baloldal ezzel megnyomorította a családokat” fogalmazott.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.

Nincs hozzászólás

  1. Szuper… Egy kis Fidesz propaganda meg ‘elmuttnyocev’-ezes. Azert ennel sokka de sokkal objektivebbek voltatok eddig. Ugye nem ez lesz ezutan?