Melegrekord Moszkvában

Plusz 9 Celsius-fokot mértek szerdán Moszkvában, amire nem volt példa az időjárási adatok 120 éve zajló rendszeres felmérése óta, de csütörtökön még melegebb lesz a meteorológusok szerint.

December 2-án az orosz fővárosban mért átlagos hőmérséklet
mínusz 4 Celsius-fok, a rekord 1898-ban plusz 7 fok volt, ez dőlt meg szerdán.
A december 4-én mért hőmérséklet melegrekordja a tavalyi 6,6 fok volt, de ezúttal plusz 9-10 Celsius-fokot jósolnak a szakértők.
Úgy vélik, hétvégén megkezdődik a lehűlés, de 0 fok alá akkor is még csak éjszaka süllyed a hőmérő higanyszála, s az igazi tél csak december 10. után köszönt be. Arról nem bocsátkoznak jóslásokba, hogy  akkor milyen hőmérséklet vérható, de azzal bíztatják a moszkvaiakat, hogy újévre lesz egy kis hó, és fagypont alá esik a hőmérséklet.
Igazi, csikorgó hideg csak januárban és februárban várható egy pár napra, de akkor sem lesz mínusz 30 Celsius-fok, ami pedig régebben nem volt olyan ritka.

A szokatlanul enyhe időjárás “megbolondítja” a természetet: az állatkertekben a medvék nem tudják megkezdeni téli álmukat, és sok természetvédelmi területen bimbóznak a tavaszi virágok.
Ennél nagyobb baj azonban, hogy az erősen szennyezett levegőjű főváros lakosai hetek óta nem láttak napfényt, rosszkedvűek, sőt, sokan depressziósak, és állandóan aludnának. Ezért is alig várják már az erősebb fagyokat, amelyek kicsapják a levegőből a szennyező anyagokat: mínusz 15 fok alatt Moszkvában többnyire már hét ágra süt a nap, s fényét megsokszorozza a fehér hó.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.