Rendszeres, nagy hőmérsékletű mosás hiányában akár halálos mérgezést is okozhatnak a bevásárlótáskákban megtelepedő baktériumok - mutatták ki amerikai tudósok.

Mérgezést okozhatnak a bevásárlótáskák

Rendszeres, nagy hőmérsékletű mosás hiányában akár halálos mérgezést is okozhatnak a bevásárlótáskákban megtelepedő baktériumok – mutatták ki amerikai tudósok.

Az Arizonai Egyetem kutatói Tucsonban, Los Angelesben és San Franciscóban összesen 84 vásárló szatyrát vizsgálták meg. A bevásárlótáskák felében megtalálták az Escherichia coli nevű baktériumfaj nyomait; ennek veszélyességét jelzi, hogy egy általa kiváltott 1996-os skóciai ételmérgezés 26 ember halálát követelte – írja internetes kiadásában a The Daily Telegraph című brit napilap. Sok táskában szalmonella-baktériumot is felfedeztek.

A kutatók szerint a talált baktériummennyiség elegendő ahhoz, hogy komoly, akár halálos megbetegedéseket váltson ki, különösen a gyermekek körében. Véleményük szerint a vásárlók annyira nincsenek tisztában a szatyor heti rendszerességű tisztításának szükségességével, hogy a mérgező baktériumok elterjedése már közegészségügyi kockázatot jelent. Egy felmérés szerint a bevásárlótáskát használók 97 százaléka sohasem tisztítja ki azt.

A többször használható, környezetbarát bevásárlótáskák népszerűsége az utóbbi években kiugróan megnövekedett Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban, a környezettudatosság terjedésével a vásárlók egyre inkább ezeket a – sokszor jutából vagy polipropilénből készülő – szatyrokat részesítik előnyben az eldobható műanyag zacskókkal szemben.

Ajánlott tartalom

A növényi vírusfertőzésekkel szembeni ellenálló képesség új mechanizmusát tárták fel a HUN-REN ATK kutatói

A növényi vírusfertőzésekkel szembeni ellenálló képesség új mechanizmusát tárták fel egy nemzetközi együttműködés keretében a HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének (HUN-REN ATK NÖVI) kutatói, akik azt vizsgálták, hogy a 'Columbia' dohány fajhibrid hogyan képes hatásosan ellenállni a vírusfertőzéseknek - tájékoztatta az MTI-t a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat hétfőn.