Mindannyiunk számára elegendő elvileg a világ energiatermelése

Amerikai és osztrák kutatók kiszámították, hogy a világszerte előállított energia elvileg elegendő minden ember számára.

A Klagenfurti Egyetem bécsi székhelyű Szociális Ökológia Intézetének kutatója, Julia Steinberger és amerikai kollégái egyrészt energiaadatokat, másrészt 1975 és 2005 közötti fejlődési mutatókat – mint például a képzettséget, fejenkénti jövedelmet és a várható élettartamot – elemeztek. Arra a következtetésre jutottak, hogy az egyre fokozódó energiahatékonyságnak köszönhetően az emberi alapszükségletek fedezéséhez szükséges energiamennyiség csökkent a vizsgált időszakban – írja a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása.
Ez annyit tesz, hogy egyre kevesebb energia szükséges a jó minőségű élethez. A jövőre vetítve tehát a növekvő népesség csekélyebb energiafelhasználással is boldogulna, amennyiben az energiát az emberi fejlődés céljaira használnák fel. Ez az irányzat a kutatók szerint 2030-ig érvényesülhet.

Ajánlott tartalom

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt - tette közzé a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos szerdán közösségi oldalán.