Mintaprojekt lesz Derekegyházán

A Derekegyházán kialakított lakossági szennyvízkezelő-mű bemutatóteleppé nőtte ki magát. Mintaprojekt lehet a beruházásából.

Elkészült a Derekegyházán épített települési szennyvíztisztító-mű és elkezdődött a rendszer próbaüzeme. A fejlesztés során beépített PMT-Biokorong technológia Magyarországon először itt kerül beüzemelésre. Bemutatótelepként lehetőséget teremt más települések vezetői számára az általuk tervezett fejlesztések ésszerűsítéséhez. „Számos hazai és külföldi település polgármestere látogat el hozzánk, hogy szemügyre vegye a modern, kistelepülési szennyvíztisztítás ezen alternatíváját.” – mondta Szabó István polgármester.  A fejlesztés során a településen kiépítésre került a szennyvizet elvezető csatornarendszer is, így már csak a lakossági rákötéseket kell befejezni. „Az időjárási viszontagságok minket is megviseltek, így a 2010 szeptemberére tervezett projektzárás elhúzódott, de 2010. november 30-ára elkészült a beruházás. A próbaüzem év elején indult el, a lakossági rákötéseket 2011. február 16-tól folyamatosan fogadja a rendszer. ” – tette hozzá a település első embere. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Ajánlott tartalom

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége. Az akciót minden évben március első szombatján tartanák meg azzal a céllal, hogy a közösségi összefogással a lehető legtöbb fát ültessék el.