Mitől „javult” Budapest levegőminősége?

Budapest legforgalmasabb helyein lévő automata légszennyezésmérő állomások hónapok óta nem szolgáltatnak adatot egyes súlyosan légszennyező anyagok koncentrációjáról a levegőben.

A Levegő Munkacsoport levélben kérte Illés Zoltánt, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkárát, hogy haladéktalanul intézkedjen a lakosság egészségi állapota szempontjából fontos adatszolgáltatás helyreállítása érdekében. Az Erzsébet téri, Széna téri és csepeli automata mérőállomás nem méri a nitrogén-oxidokat, a Kosztolányi téri pedig egyáltalán nem mér semmit. Az adatszolgáltatás hiánya ellehetetlenítheti annak megállapítását, hogy kialakult-e szmogriadó-helyzet, és képtelenség megítélni, hogy megfelelően megalapozottak-e a tervezett beruházások. Az a tény, hogy a mérések elmaradnak a főváros legforgalmasabb és egyben legszennyezettebb levegőjű területein, megnehezíti annak megállapítását is, hogy eleget tesz-e Magyarország a levegőtisztaságra vonatkozó uniós kötelezettségnek. A Levegő Munkacsoport arra kéri a környezet védelmét köztudottan szívén viselő államtitkárt, mielőbb tegyen intézkedéseket a légszennyezettség-mérő állomások folyamatos hibátlan működése érdekében.

Ajánlott tartalom

Figyelem: Sok használt növényvédő gép tanúsító matricája lejárhatott a közelmúltban

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) figyelmezteti a növényvédő gépet üzemeltető termelőket, hogy a kötelező felülvizsgálati rendszer bevezetése óta már másodszor volt esedékes az 5 évnél idősebb gépek 3 évente kötelező műszaki felülvizsgálata. Ha egy permetezőgép nem felel meg az előírásoknak, a hatóság a munka beszüntetésére kötelezheti a gazdálkodót, valamint pénzbírságot is kiszabhat.