Mitől piros a paradicsom?

A 60-70 millió évvel ezelőtt Földbe csapódó aszteroida nemcsak a dinoszauruszok kipusztulását okozta, valószínűleg ugyanez a meteor felelős a paradicsom piros színéért is – állítja René Klein Lankhorst, a paradicsom genomját felállító kutatócsoport vezetője.

A géntérképet vizsgálva arra a következtetésre jutottak, hogy nagyjából ekkor háromszorosára nőtt a paradicsom genomja, írja az index.hu. Egy ekkora változást csak nagyon extrém körülmények okozhatnak, valószínűleg a becsapódás után bekövetkezett elsötétülés okozhatta a géntérkép változását, a paradicsom megpróbálta túlélni ezt az időszakot. Az ősparadicsom úgy reagált, hogy kiterjesztette a genomját, új gének jelentek meg benne, így növelve a túlélés esélyeit.

Amikor a környezeti hatások javulni kezdtek, az ősparadicsom megszabadult sok genetikai ballaszttól, de a folyamat már megindult. A paradicsom addigra kifejlesztette magában a gyümölcsökre jellemző tulajdonságokat, például megjelent a piros szín, néhány gén pedig a mérgező anyagoktól szabadította meg. Például emiatt különbözik jelentősen az ugyanabba a családba tartozó krumplitól, amelynek nincsenek gyümölcsei. A paradicsom genomját május végén publikálták a Nature magazinban. A kutatók nagyon messzire vissza tudtak tekinteni a múltba a növény 35 ezer génjének sorrendjét, elhelyezkedését, egymáshoz való viszonyát vizsgálva.

Ajánlott tartalom

Zöld színnel a fenntarthatóságért és a tudatosabb döntésekért

Egyedi zöld színt vezet be termékein a kulacsokat és Microdrinkeket forgalmazó Waterdrop vállalat. A feltűnő, élénk színnel a vállalat kifejezi elköteleződését a környezetvédelem és fenntarthatóság mellett, és egyben szeretné felhívni a figyelmet a környezettudatosabb életmód fontosságára, és a választás lehetőségére.