Színes e-papírt mutatott be a Fuji Xerox

Elektroforetikus alapokra épül a Fuji Xerox által bemutatott elektromos papír, amely színes képet tud megjeleníteni – színes kijelző nélkül.

Az elektrofortézis technológiájának alapja, hogy elektromos töltéssel rendelkező részecskék elektromos erőtérben a különböző vonzó és taszító kölcsönhatások által eltérő mértékben elmozdulnak; az e-papír ennek segítségével tudja megjeleníteni a képet, illetve kikeverni a szükséges színárnyalatokat, írja az index.hu. A vállalat a bostoni SID Display Week 2012 konferencián mutatta be az eszközt. Az e-papír 600*800-as felbontású képet tud megjeleníteni az öthüvelykes kijelzőn, képpontsűrűsége 200 dpi (vagyis kétharmada a nyomdai felhasználásra szánt anyagok minőségének), a színeket négy árnyalatból tudja kikeverni, kontrasztaránya pedig 10:1-es. Ha az e-papírt filter nélkül használjuk, még élesebb, jobban definiált képet kapunk.

A Fuji Xerox e-papírja minden színhez külön részecskéket társít. Az elektroforézis által létrehozott elektromos mező küszöbértéke minden szín esetén különbözik. A prototípus vörös és ciánszínű részecskéket tudott fel-le mozgatni; a folyamatot két félvezető eszköz, úgynevezett szubsztrát vezérli. A prototípus tehát csak két alapszín megjelenítésére képes, de a vállalat már dolgozik a teljes színpalettát kijelző e-papíron, ami három alapszínt használna. A fejlesztők célja, hogy egy képpontcellában keverni tudják a cián, a magenta és a sárga alapszíneket.

Az e-papír evolúciója igencsak döcögősnek mondható. A tavaly megrendezett SID konferencián a közönség többnyire csak azzal szembesülhetett, hogy a technológiának mennyire jelentős korlátai vannak. Az akkor bemutatott prototípusok többnyire korlátozott színpalettát használtak, a kép pedig rosszul definiált, elmosódott volt. Ugyanakkor már voltak olyan cégek, akik tavaly is innovatív megoldásokat mutattak be. A Ricoh például kiállította a saját fejlesztését, amely négyszer több színt tudott megjeleníteni, mint a korabeli rendszerek, és a papíron látható képek és szövegek is tisztán kivehetők voltak. Valószínű, hogy a Fuji Xerox és a Ricoh fejlesztései más cégeket is inspirálni fognak arra, hogy tovább tökéletesítsék az e-papír technológiáját.

Ajánlott tartalom

Átadták Magyarország legerősebb szuperszámítógépét Debrecenben

Átadták Magyarország legerősebb szuperszámítógépét pénteken Debrecenben: a Komondor nevű berendezést a Debreceni Egyetem (DE) Kassai úti campusán, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) szuperszámítógép központjában helyezték üzembe.