Mobiltelefon a munkavállalók hatékonyságának ellenőrzésére

A felhasználó mozgásainak felismerésére képes mobiltelefont fejlesztett ki a japán KDDI telekommunikációs vállalat, remélve, hogy az új mobil hatékony eszköz lehet a felügyelet nélkül hagyott alkalmazottak ellenőrzésére.

Az új mobiltelefonban nem kamerával vagy mikrofonnal “kémkednek”, hanem a hordozható elektronikai eszközöknél már jól bevált gyorsulásérzékelőt használják a különféle mozgások megkülönböztetésére.
A gyorsulásmérőből származó adatokat a telefon egy nagyobb teljesítményű szerverre küldi, amely a speciális analitikai szoftverrel még azt is képes megkülönböztetni, ha létrára mászik, vagy éppen padlót súrol a különleges telefon tulajdonosa.
A KDDI fejlesztésének korábbi változata a gyaloglás, illetve a kocogás intenzitása mellett meg tudta különböztetni, hogy a tulajdonos, vagy valaki más tartja kezében a telefont.

Az újabb készülék a fejlett szoftvernek köszönhetően képes az összetettebb mozgások felismerésére, például egy takarító derekára erősítve meg tudja mondani, hogy súrol, söpör, felmos, gyalogol, vagy éppen a szemetesvödröt üríti.
A telefont állítólag nem lehet becsapni, mert a szoftver a kifinomult, és rendkívül összetett mozgásminták elemzésével következteti ki az adott munkafolyamatokat – olvasható a BBC hírportálján (www.bbc.co.uk).
Az eszköz gyakorlati használatáról megoszlanak a vélemények. Emberi jogokkal foglalkozó jogászok szerint a technológiai fejlesztéseknek nem az emberek utáni kémkedést, hanem a mindennapi élet jobbá tételét kellene szolgálniuk.

Ajánlott tartalom

Környezetre nem káros szerekkel takarítják Budapestet

A héten éjszakánként, 23 óra 30 perc és 4 óra 30 perc között folytatódik Budapest tavaszi nagytakarítása a Váralagút, a Lánchíd, a városligeti Zielinski híd és a Szabadság híd megtisztításával - tudatta a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. az MTI-vel közleményben hétfőn.