Mongol pásztorok tüntetnek a fővárosban

A mongol főváros, Ulánbátor központi terét lóháton és szekereken érkező pásztorok és környezetvédők szállták meg kedden, hogy tiltakozzanak a legeltetési lehetőségeket korlátozó nemzetközi bányaügyletek ellen és változásokat követeljenek.

A környezetvédők szerint a parlament épülete előtt kerek jurtáikat felállító állattenyésztők néhány száz fős tábora hosszú akcióra készül. Azt mondják, hogy a külföldi társaságok bányászati tevékenysége tönkreteszi a legelőket, és azzal vádolják a politikai pártokat, hogy a bányavállalatok kedvéért elárulták a nemzeti érdekeket.  A szegény, elmaradott Mongóliában a lakosság jelentős részét kitevő pásztorok nehéz helyzetben vannak, mert a túllegeltetés, az utóbbi évek kemény telei és az iparosítás csökkentette a legelők területét, s rontotta minőségüket. A gazdag réz-, arany- és szénlelőhelyek kiaknázása komoly növekedési forrást jelent az ország számára. “Mind ugyanazt akarjuk: a parlament és a kormány feloszlatását, s választásokat. Addig táborozunk itt, amíg követeléseinket nem teljesítik” – jelentette ki a kedden kezdődött megmozdulás egyik környezetvédelmi aktivista részvevője.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.