Munkahelyeket teremthet a biogazdálkodás

A különböző foglalkoztatási, szociális programokban jelentős szerephez juthat az élőmunka-igényes biotermelés – állítják szakértők, akik szerint rövid időn belül akár meg is lehetne többszörözni a termelésbe bevont területek nagyságát.

Itthon – főképp a magas árak miatt – egyelőre csak lassan nő a natúr termékek iránti kereslet, így ezek túlnyomó része külföldön talál piacra. Ma már se szeri, se száma a bioélelmiszereket reklámozó híreknek, recepteknek, bioboltoknak. Sokan ugranak is ezekre, veszik a bio-, öko- vagy natúr termékként kínált zöldséget, gyümölcsöt, krumplit, paradicsomot, cukkinit, banánt, tejterméket, ivólét, lekvárt, tésztát, húsféléket, sőt bort és pálinkát, még akkor is, ha zsebüket igencsak próbára teszi a vásárlás. Az ilyen termékek árcéduláin többnyire dupla akkora, vagy annál is nagyobb szám szerepel, mint a „közönséges” árukéin. Bár az igaz, hogy bővül az egészséges élelmiszerek rajongótábora, messze vagyunk még attól, hogy ideálisnak lehessen mondani a hazai biogazdálkodás arányát. Mint Roszík Péter, a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, jelenleg 120-130 ezer hektáron folyik ökogazdálkodás Magyarországon, ez a teljes művelésbe vont terület 2,4 százaléka. Az Európai Unióban ez az arány átlagosan fölötte van az 5 százaléknak, a legjobbak – így például Ausztria – a 20 százalék körüli arányt közelítik. A szakember kívánatosnak tartaná a tízszázalékos hányad elérését.

 

Ez nem irreális terv, főleg, ha sikerül kiaknázni a hazai és uniós pályázatokban rejlő lehetőségeket. Roszík Péter sokat vár a készülő új vidékfejlesztési stratégiától is, melynek most zajlik a társadalmi vitája. Úgy látja, a különböző foglalkoztatási programokban, a szociális földprogramokban is jelentős szerephez juthat a biogazdálkodás. Ez a típusú termelés ugyanis igencsak komoly élőmunkát igényel. A kormányzati tervek szerint egyébként 2015-re 200 ezerre nőhet, s további öt éven belül akár 350 ezer is lehet a hazai bioterületek nagysága.

 
A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Április 22. és 26. között rendezik meg a Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahetet

Idén április 22. és 26. között rendezik a Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahetet, amelynek célja a fenntarthatóság üzenetének elterjesztése iskolai keretek között - közölte az Alapértékek Nonprofit Kft. csütörtökön az MTI-vel.