Nagyjából ezer daru telel Kardoskút környékén

Nagyjából ezer daru telel a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó kardoskúti Fehér-tó területén. A madarak többsége általában a mediterrán térségben tölti a téli időszakot – mondta az intézmény vezetője az MTI-nek szerdán.

Tirják László közölte: a madarak fészkelő helye Észak-Európában, a balti és a skandináv országokban található, és a telet általában Dél-Európában, illetve Észak-Afrikában töltik. A nemzeti park munkatársai először tavaly figyeltek fel arra, hogy a költöző darvak egy része nem repül tovább, hanem Kardoskút térségében tölti el a telet.

A szakember hozzátette: az idei télen már megközelítőleg ezer madarat figyeltek meg a térségben, és ez azt jelenti, hogy a madarak érkezésére és áttelelésére immár tartósan számítani kell. A darvak nem éheznek a hóborította tájon, mert szinte mindent megesznek, vagyis a szántóföldeken maradt lucerna mellett a kukoricát is elfogyasztják.
A nemzeti park szakemberei általában is azt tapasztalják, hogy a madarak vonulása változóban van, vagyis egyes fajok egyre északabbra fészkelnek, illetve északi költöző társaik egyre kevésbé repülnek délre.

Ajánlott tartalom

Csomagolóanyagok: mennyiségcsökkentés, újrafelhasználás és újrafeldolgozás

Mennyiségi és használati korlátozások: minél kevesebb csomagolóanyag fogy, annál kevesebb lesz a hulladék.