Napelem a birkák feje fölé

Úgy tűnik, a legújabb francia naperőmű-parkok beruházása messze felülmúlja az európai felhozatalt.

A jelenleg 18.2 megawatt-ot termelő, 36 hektáron fekvő területet 2011 végére 200 hektárosra kívánják bővíteni, mely 100 megawatt energiaellátást nyújtana az országnak. A Les Mées-i telepet egy megújuló energiákkal foglalkozó vállalat, az Enfinity fejlesztené, és a projektet nemcsak a terület nagysága miatt érdemes megemlíteni. A napelemek telepítését beton alapzat nélkül tervezik kivitelezni, így a területet az ott legelő birkáknak sem kell elhagyniuk.
A projekt kitalálói szerint a Puimichel-fennsík, mely törvényesen Les Mées-hez tartozik, remek adottságokkal rendelkezik az energiatermeléshez. A terület 800 méterrel a tengerszint felett helyezkedik el, így az azt átszelő fuvallatok segítséget nyújtanak az erőmű hűtésében, így 10-15%-kal több energia kerülhet ki felhasználásra, mint máshol.

Ajánlott tartalom

Megkezdték a 800 kilométeres, keleti gázellátó rendszer kiépítését

Megkezdte a Szibéria ereje és a Szahalin-Habarovszk-Vlagyivosztok gázvezeték összekötését a Gazprom a több mint 800 kilométereres Belogorszk-Habarovszk szakasz építésével - közölte az orosz állami gázvállalat csütörtökön a Telegram-csatornáján.