Napelemes iskolában nyitották meg a tanévet

Egy vastag oszlopon hatalmas napelem áll a most felújított harsányi Hunyadi Mátyás Általános Iskola és Napköziotthonos Óvoda udvarán, ahol az országos tanévnyitót tartják.

Tavaly kibővítették az iskolát, új aula, lift és mozgássérült vécé épült, kívülről is újraburkolták az egész épületet. Idén az iskola összes ablakát kicserélték, a mellette lévő óvodában szép játszótér áll, rendben van a tető és van egy jó nagy tornaterem is. A bejárat mellett az új nemzeti fejlesztési terv hatalmas táblája áll a 85 milliós energetikai fejlesztésről, amelyhez a kétezer fős falu önkormányzata 15 millióval járult hozzá. A Borsod megyei község iskolájában van digitális tábla, nyelvi labor, lehet angolul és németül tanulni, emelt szinten matematikát és számítástechnikát, és van néptáncfoglalkozás, judo és foci is. A harsányi suli ökoiskolává is vált, nemcsak a napelem és a két faaprítékkal működő kazán miatt, amihez majd a falu közmunkásai gyűjtik a tüzelnivalót, hanem a természettudatos nevelés miatt is. Minden iskolának így kéne kinézni, de tudjuk, nem ez a jellemző, és érthető, hogy az oktatási miniszterek vagy államtitkárok inkább ilyen helyekre szeretnek jönni tanévet nyitni, nem az elnépőtelendő falvak málló vakolatú iskoláiba vagy a lepukkant lakótelepek hetvenes években épült paneliskoláiba.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Sikeresen lezárult a zöldenergiáról szóló online konzultáció

Sikeresen zárult a zöldenergiáról szóló online konzultáció - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) vasárnap az MTI-vel.