Naponta 3,3 milliárd liter víz veszik el Nagy-Britanniában

Naponta 3,3 milliárd liter víz megy veszendőbe a rossz állapotban lévő vízvezetékek miatt Angliában és Walesben.

A szivárgás mértéke annak ellenére is növekedett a korábbi mértékekhez képest, hogy a szigetországban 7,5 milliárd fontot költöttek a vezetékek javítására.
A 3,3 milliárd liter az ország vízellátásának 20 százaléka, és egészen pontosan 234 millió literrel több, mint amennyi tíz évvel ezelőtt folyt el. A veszendőbe menő víz 21,5 millió ember napi szükségleteit fedezné – fújtak riadót szakemberek.
A tartósan száraz időjárás ismét rávilágított arra, hogy mielőbb cselekedni kell – tették hozzá. Egyes szolgáltatók júliusban locsolási tilalmat hirdettek meg, Anglia északnyugati részében ez hétmillió embert érint. Walesben 50 ezer felhasználó kapott levelet a helyi szolgáltatótól, amelyben a minél kevesebb vízfogyasztásra ösztökélik őket.

Vízügyi szakemberek szerint a gondot elsősorban a magánkézben lévő szolgáltatókat felügyelő Ofwat intézmény jelenti. Az Ofwat szabja meg, hogy a cégek mennyit költhetnek a rossz állapotban lévő vízvezetékek javítására. És bár a szolgáltatók közül többen is áldoznának a javíttatásra, az Ofwat ezt nem teszi lehetővé. A testület szerint a ugyanakkor a fogyasztók korábban egyértelműen jelezték, hogy nem akarnak magasabb számlákat kapni, amelyekben rájuk hárítják a javítási költségeket.
A vállalatok nyeresége közben folyamatosan nő, profitjukat a 10 évvel ezelőttihez képest megduplázva 4,5 milliárdra növelték.

Ajánlott tartalom

Kiállítás nyílik az összegyűlt hulladékokból

Halhatatlan hulladék címmel nyílik bemutató a II. kerület közösségi szemétszedésein összegyűjtött különleges hulladékokból, amelyeket Babos Bertalan Zsili képzőművész rendez kiállítás alá.