Negyedmillió tonnával kevesebb élelmiszer landol a brit kukákban

Több mint negyedmillió tonnával kevesebb élelmiszer landol manapság a brit háztartások kukáiban, köszönhetően egy józan észre alapozó kampánynak, amely arra sarkallja az embereket, hogy készítsenek listát mielőtt vásárolni mennek és legyenek kreatívak a maradékok felhasználása terén.

A Szeresd az ételt, gyűlöld a pazarlást elnevezésű kampány arra ösztönzi a brit állampolgárokat, hogy készítsenek bevásárló listát, mielőtt elindulnak a boltba, egyék meg időben a közelgő lejárati dátummal ellátott termékeket és legyenek kreatívak a maradékok felhasználása terén. Ezzel párhuzamosan egyre több lakótelepen gyűjtik elkülönítve az élelmiszerhulladékot, amely segíti a háztartásokat abban, hogy felmérjék, mennyi konyhai szemetet dobálnak ki – olvasható a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadásában.
A WRAP, a brit kormány hulladékkezelési és újrafeldolgozási tanácsadó cégének közlése szerint a józan észre alapozó kampánynak köszönhetően sikerült elérni, hogy 270 ezer tonnával kevesebb élelmiszer kerüljön a szeméttelepekre. Ezzel a mennyiséggel 128 ezer szabvány méretű szemeteskocsit lehetne megtölteni, amelyeket ha egymás mögé állítanánk, akkor a szigetország déli részén lévő Truro városától egészen az észak-skóciai Invernessig érne a sor.

“A bizonyítékok azt mutatják, hogy egyre több az olyan ember, aki tudomásul veszi az élelmiszerpazarlás problémáját, és tenni is akar valamit a dolog érdekében. Egyre többen ellenőrzik a hűtőjüket, készítenek listát és jegyzik fel a szavatossági dátumokat mielőtt vásárolni indulnak. Ezek mind segítenek a briteknek abban, hogy a lehető legtöbbet felhasználjanak abból, amit megvesznek, kevesebbet pazaroljanak és még pénzt is megtakarítsanak” – mondta Liz Goodwin, a WRAP elnöke, aki szerint az emberek sokkal nagyobb gonddal kezelik az élelmiszereket a gazdasági megszorítások időszakában.
Sorella le Var, a kampányban segédkező Women’s Institute tagja elmondta, hogy a britek visszatértek a szüleik által vallott “józan ész”-féle megközelítéshez. “Korábban divatja múlttá vált a pénzmegtakarítás és a körültekintő felhasználás. A kevesebb vásárlás és a maradékok felhasználása egy olyan józan észre építő dolog, amelyen semmi szégyellni való nincsen” – tette hozzá.

Gary Porter, az LGA Környezetvédelmi Bizottság elnöke szerint azonban még mindig túl sok étel végzi a kukában. “Évente még mindig nyolcmillió tonna élelmiszert dobálnak ki, amely napi kétezer teletömött szemétszállító teherautót jelent. Ennek a mennyiségnek a környezetre gyakorolt hatását és anyagi költségeit jól ismerjük, de ha figyelembe vesszük, hogy több százmillió ember éhezik világszerte, akkor nemzetként nagyon szégyellnünk kell magunkat” – mondta.

Ajánlott tartalom

Közel 60 ezren válaszoltak a zöld konzultációra

Nagy siker a zöld konzultáció: eddig mintegy 60 ezren válaszoltak a Közös ügyünk a zöldenergia elnevezésű online párbeszéd kérdéseire - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke Siófokon szombaton.