Nem lehet közbeszerzést kiírni a hulladékszállításra Szigetváron

Nem írhat ki közbeszerzési eljárást Szigetvár hulladékszállítására a város önkormányzata, a bíróság ugyanis a napokban felfüggesztette a képviselő-testületnek a Szigetvár és a jelenlegi hulladékkezelő jogviszonyának érvénytelenségét kimondó határozatát.

A Baranya Megyei Bíróság nem jogerős végzésében ideiglenes intézkedésként rendelte el a közelmúltban hozott testületi döntés végrehajtásának felfüggesztését a jogvita jogerős elbírálásáig, amely a közbeszerzési eljárás kiírásának és lefolytatásának akadályát is képezi.
A szigetvári testület októberben döntött arról, hogy közbeszerzési eljárásban keres vállalkozót a helyi szilárd kommunális hulladék gyűjtésére, szállítására, valamint kezelésére, mert úgy ítélte meg: nem tekinthető az önkormányzat szerződéses partnerének az a társaság, melybe beolvadt a közszolgáltatást korábban végző hulladékkezelő vállalat.
A képviselők többsége által elfogadott, de Paizs József (MSZP) polgármester részéről nem támogatott, és a város aljegyzője által is kifogásolt határozat szerint érvénytelen az önkormányzatnak a Duna-Dráva menti Hulladékgazdálkodási Kft.-vel (DDMHG) kötött, 2004. január 1-től életbe lépő tíz évre szóló közszolgáltatási szerződése.

A döntés miatt a jelenlegi hulladékszolgáltató Dél-Kom Kft. fordult bírósághoz, kérve, hogy állapítsa meg a közszolgáltatási szerződés hatályosságát, és ideiglenesen függessze fel a testületi határozat végrehajtását. A szerződés hatályosságáról még nem született döntés.
Paizs József korábban az MTI-nek azt mondta: véleménye szerint a Szigetvár és a hulladékkezelő közötti együttműködés felmondásának jogi feltételei nem álltak fenn.
“A döntés törvénytelen volt, emiatt a város akár 400-500 millió forint kártérítést is fizethet a cégnek, és ez érzékenyen érintheti az évi mintegy 2,5 milliárd forintból gazdálkodó Szigetvárt. Nem beszélve arról, hogy mostantól a szolgáltatás fenntartásáért is meg kell küzdeni” – mondta akkor a politikus. Megjegyezte: az ügy hátterében feltehetően a képviselők azon szándéka áll, hogy egy másik, Somogy megyei céget bízzanak meg a közszolgáltatással.
Genczler István, a Biokom Kft. cégvezetője a Dél-Kom igaza mellett érvelve korábban azt hangsúlyozta, hogy a DDMHG beolvasztásával a Dél-Kom a jogutód. “Sem a tulajdonosi, sem az alkalmazotti kör, sem a technikai feltételek nem változtak. Tulajdonképpen csak a név más” – közölte.
A szolgáltatással kapcsolatban megjegyezte, hogy Szigetváron mintegy 3900 háztartás van, a város évente bruttó 46 millió forintot fizet a hulladékszállításért és -kezelésért.

Ajánlott tartalom

Feleslegessé vált mobiltelefonokat gyűjt az Auchan

Az Auchan Magyarország is csatlakozik ahhoz az akcióhoz, amelynek célja, hogy minél több, már nem használt mobilkészüléket, GPS-t, tabletet és ezekhez használt töltőt, kábelt gyűjtsenek vissza a magyar háztartásokból, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.