Jövőre elkészülnek a megújuló energiákra vonatkozó cselekvési tervek

Magyarországnak 2010. június 30-ig kell elkészítenie azt a nemzeti cselekvési tervet, amelynek keretében az ország 2020-ig 13 százalékra növeli a megújuló energiaforrások részarányát az összenergia-felhasználáson belül – mondta Kovács Máté, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) Környezetfejlesztési Főosztályának vezetője csütörtökön Budapesten sajtóbeszélgetésen.

Az Európai Unió (EU) 2009 áprilisában fogadta el az új Megújuló Energia Irányelvet, amely valamennyi uniós tagállam számára meghatároz egy 2020-ig elérendő kötelező célszámot a megújuló energiaforrások arányára vonatkozóan. A közlekedési szektorban tagállamonként 10 százalékos megújulóenergia-részarányt kell elérni 2020-ig. Ebbe beleszámítanak a bioüzemanyagok, valamint gépjárművek és vonatok esetén az elektromos meghajtás is.
Az Energia Klub adatai szerint 2008-ban Magyarországon 63,1 petajoule-t tett ki a megújuló energiaforrások felhasználása, ami a teljes primerenergia-felhasználáson belül 5,8 százalékot jelentett.

A magyar akcióterveket, amelyek tartalmazzák a 2020-ig történő fejlesztések módját, forrását, és egyéb részleteit, a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium (KHEM) készíti el. Az EU-irányelvet 2010 decemberéig kell átültetni.

Ajánlott tartalom

Az elmúlt időszakban az atomenergia folyamatos fejlődésen esett át

Nemzetközi előrejelzések is azt mutatják, hogy az atomenergetika reneszánsza következik, és ebben a folyamatban a Roszatom fontos szerepet vállal, technológiájával biztosítja a bővülés feltételeit - mondta Kirill Komarov, a Roszatom vezérigazgatójának első helyettese, nemzetközi üzletfejlesztési igazgató kedden Szocsiban, az Atomexpo záró sajtótájékoztatóján.