Nő a hegyi gorillák egyedszáma

A Természetvédelmi Világalap adatai szerint a világ hegyigorilla-populációja némileg felduzzadt és mára 880 egyedet számlál. Ez jelentős növekedés a 2010-ben becsült 781 egyedhez képest.

A kritikusan veszélyeztetett állatok a világ mindössze két területén élnek: az ugandai Bwindi Áthatolhatatlan Nemzeti Parkban és a Virunga-masszívumnál, mely Uganda, a Kongói Demokratikus Köztársaság és Ruanda egyes részeit öleli fel, írja a hirado.hu .„A hegyi gorilla az egyetlen emberszabású főemlős, melynél populációs növekedés figyelhető meg – mondja David Greer, a WWF afrikai emberszabásúakat felölelő programjának vezetője. – Ez nagyrészt az intenzív védelmi erőfeszítéseknek és a közösség elkötelezettségének köszönhető.”  A hegyi gorillák számos csoportja hozzászokott az emberek jelenlétéhez, emellett jelentős turisztikai célponttá váltak, amely segíti a védelmi erőfeszítéseket és a helyi iskolákat – áll a WWF közleményében. A gorillákat azonban még mindig komoly veszélyek fenyegetik, úgymint élőhelyek elvesztése, orvvadászat és az emberektől származó betegségek. A Virunga Nemzeti Park körül zajló olajkitermelés szintén aggodalomra ad okot.

„A növekvő emberi jelenlét a Virungában valószínűleg az erdőirtás és az illegális vadászat arányának növekedéséhez, valamint még több csapda kihelyezéséhez vezet – mondja Greer. – Legalább hét, virungai hegyi gorilla került csapdába idén, kettő nem maradt életben. A gorillapopuláció továbbra is igen sérülékeny, és könnyen hanyatlásnak indulhat, amennyiben a védelmi intézkedéseket az olajkitermelés miatt figyelmen kívül hagyják.” gorillák szociális csoportokban élnek. A Bwindi 400 hegyi gorillája 36 külön csoportot képvisel, valamint 16 magányos hímet. Ezen csapatok közül 10  a turizmus és a kutatás eredményeképpen hozzászokott az emberek jelenlétéhez – írja a WWF.
A tipikus gorillacsapat egy ezüsthátút – a vezető hím -, egy fejlődő hímet, három-négy kifejlett nőstényt, illetve három-hat, 8 évnél fiatalabb utódot ölel fel. Egy hím hegyi gorilla akár 1,8 méteres magasságra is szert tehet, testsúlya elérheti a 220 kilogrammot.

Ajánlott tartalom

Csomagolóanyagok: mennyiségcsökkentés, újrafelhasználás és újrafeldolgozás

Mennyiségi és használati korlátozások: minél kevesebb csomagolóanyag fogy, annál kevesebb lesz a hulladék.