Növekedett az olajjal szennyezett teknősök száma a Mexikói-öbölben

Több mint ezer olajjal szennyezett teknőst találtak amerikai vadvédelmi illetékesek az elmúlt hetekben a Mexikói-öbölben történt olajkatasztrófa nyomán, a szakemberek szerint a környezetet fenyegető veszély elmúlt az olajszivárgás megszüntetése nyomán.

Április 20-án robbant fel a Deepwater Horizon olajplatform, és három hónapon keresztül ömlött az olaj az öböl vizébe. Amerikai vadvédelmi illetékesek figyelemmel kísérték a szennyezés miatt megmentett teknősök létszámát. Az állatok száma különösen július vége óta nőtt meg.
Július 27-től augusztus 8-ig az olajjal szennyezett tengeri teknősök száma megduplázódott, elérte a 440-t –  jelentette be az amerikai halászati és vadvédelmi szolgálat.
A több mint ezer tengeri teknős közül 487 élt, 516 elpusztult, amikor begyűjtötték őket. Mintegy 570 teknőst a Mexikói-öböl strandjain találtak, hatszor többet mint az elmúlt években – magyarázta David Mizejewski, az amerikai vadvédelmi szövetség természetvédője.
A közelmúltban megmentett teknősök sokkal kevésbé voltak olajosak, mint korábban talált társaik. “A legtöbb teknős, amelyeket az elmúlt hetekben fogtunk be, nem igényel további kezelést” – tette hozzá.
A Mexikói-öböl még messze van attól, hogy tisztának nevezhessük és még mindig veszélyt jelent a tengeri teknősökre, de Barbara Schroeder, az amerikai óceán és légkörkutató hivatal illetékese szerint vannak bátorító jelek. Találtak olyan lebegő tengeri hínárrészeket, ahol fiatal teknősök élnek és táplálkoznak. “Most már egyre több egészséges tengeri hínár élőhelyet fedezünk fel… A tengeri hínár ismét életre kel” – hangoztatta.
A vadvédelmi illetékesek 208 teknősfészket telepítettek át a Mexikói-öböl északi részéről a NASA John. F. Kennedy Űrközpontjába a floridai Cape Canaveralban. Több mint 4000 fiókát engedtek el Közép-Florida keleti strandjain. Az áttelepített teknősfiókák nagy része ál-cserepesteknős, amelyek fészekrakáshoz egy általános területre szoktak visszatérni és nem egy bizonyos tengeri partszakaszra.
Florida az Egyesült Államokban lévő összes teknősfészkek 90 százalékának ad otthont. Tavaly Floridában több mint 50 ezer ál-cserepesteknős fészek volt és egy fészek akár 120 tojást is tartalmazhatott. Ezer tengeri teknős közül csak egy éri meg a felnőttkort.

Ajánlott tartalom

Vasárnap kezdődik a fővárosi tavaszi nagytakarítás

Tavaszi nagytakarítást lesz április 21-én és 28-án a Nagykörúton és környezetében, továbbá a főváros számos forgalmas közterén és csomópontjában a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. és Budapesti Közlekedési Központ (BKK) együttműködésében.