Növekvő horgászturizmus a Tisza-tavon

A rendkívül kiegyensúlyozott vízjárásnak és a kedvező időjárásnak köszönhetően az elmúlt év horgászturizmusa a 80-as évek fénykorát idézte a Tisza-tavon – tájékoztatta pénteken az MTI-t 2011 eredményeinek összesítését követően a víztározó halállományát kezelő Tisza-tavi Sporthorgász Kft. médiareferense.

A legtöbb horgásszal Poroszló és környéke dicsekedhet, de mellette igen jelentős volt a tározótértől folyóhátakkal elválasztott Tisza-medernek és a Tiszafüred környéki vizeknek a látogatottsága is – közölte Szabó István. Mint elmondta: a kedvező időjárási körülmények mellett a soha nem látott mértékű haltelepítések, a szigorú halőrzés és a 2010-es év “halat hozó” árvize is hozzájárult a zsákmánybőséghez. Kiemelkedően sok, mintegy 40 ezer kilogrammnyi ponty került az év során a horgászok szákjába, a süllő-, csuka- és a balinfogások pedig azt bizonyítják, hogy a Tisza-tó az ország egyik legkiválóbb ragadozóhalas vize. Ugyanakkor a felmérések szerint jövőre is gazdag fogásra számíthatnak a pecások ugyanis a tározó halállománya viszonylag épségben vészelte át a telet.

A halak áttelelését ugyanis megnehezíti, hogy novembertől a tározótér átlagosan másfél méteres vizét 50 centisre apasztják, ami az oxigéntartalom csökkenését okozza. Ilyen sekély vízben kell áttelelnie azoknak a halaknak, amelyek nem húzódnak le a Tiszába vagy a régi holtmedrekbe, ezért a Sporthorgász Kft. fennállása óta küzd a magasabb téli vízszintért. Ugyanakkor a vízminőség rendszeres vizsgálatával követték a sekély vízben az oxigénviszonyok alakulását és felkészültek rá, hogy szükség esetén bevessék aggregátorról működtethető levegőztető berendezéseiket. Erre nem volt szükség mert a mélyebb területeken élő algák fotoszintézise pótolni tudta a sekély vízben fogyó oxigént. Mindennek nyomán a halállomány zöme sikeresen áttelelt, biztos alapot adva a halak tavaszi szaporodásához és az idei horgászzsákmányhoz egyaránt. A kezelő emellett további telepítéseket tervez az idei esztendőre, halastavi pontyok helyett például az életrevalóbb, őshonos tőpontyokkal. Mivel a faj nem kapható a piacon így pályázatot írtak ki a szaporításukra. Ennek alapján szerződést kötöttek az Aranyponty Zrt-vel, így a tervek szerint két év alatt nagy genetikai változatosságú, ellenálló és jó szaporodó képességű pontyokkal népesítik be a tározót – mondta Szabó István.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.