Okosméréssel okos beavatkozás a fogyasztásba

Farkas Andrea közgazdász, a Klíma Klub elnöke a háztartások energia felhasználásáról végzett kutatásokat, de újabban az okos mérés lehetőségei foglalkoztatják.

– Mit jelent ez a kifejezés? – kérdeztük a klub elnökét.

– A smart metering, azaz okos mérés, napjaink divatos kifejezése, ami röviden a közműfogyasztók energia-felhasználásáról valós idejű információt ad. Ez olyan mérési technológia, amely biztosítja a folyamatos fogyasztásmérést, ezáltal az adatok rendelkezésre állnak mind a fogyasztók, mind az energiaszolgáltatók számára. Az okos mérőeszközök tömeges alkalmazása kínálja az egyik legjobb megoldást az Európai Unió 2014-ben életbe lépő új energia-megtakarítási követelményeire. A közösség energiahatékonysági irányelve értelmében 2014-től a tagországokban évente másfél százalékkal kell az energia-felhasználást csökkenteni, ám az okos mérőeszközökkel akár 5-15 százalékos energia-megtakarítás is lehetséges.

– Vannak már erről magyarországi adatok, tapasztalatok?

– Az okos mérők nálunk még nem terjedtek el. Az új eszközök, mérőórák, például a villamos áramnál átlagban száz euróba kerülnek és ilyen legalább hét és fél millió darabra lenne szükség. Egyelőre tehát marad a hagyományos mérési módszer. A hitelesítő évente egyszer utólagosan leolvassa a fogyasztást egy mechanikus mérőről. Elég elavult módszer, az újjal a mérőeszköz maga küldi a központba az adatokat.

– Mennyire elterjedt az okos mérés tőlünk nyugatabbra?

– Egyre jobban. Skandináviában, Olaszországban, Németországban már ráébredtek, hogy ez a rendszer előnyös a termelőnek, a  szolgáltatónak, a rendszerirányítónak és persze a fogyasztónak. Amerikában, ahol szintén hódít, egy felmérés szerint akár húsz százalékot is meglehet spórolni a bevezetésével, ami igen jelentős. A nyugat-európai országokban rohamosan terjedő intelligens rendszerek segítségével elérhető anyagi megtakarítás pedig több mint kétszer akkora, mint a működtetésükkel együtt járó kiadások összege. A magyar szakértők szerint Magyarországon akár 250 megawatt plusz-szükségletet lehetne kontrollálni a smart metering bevezetésével. Az intelligens mérésnek más előnyei is vannak: elkerülhető vele a fogyasztók eladósodása, kiszűrhető a jogosulatlan felhasználás, valamint a fogyasztás mértéke szabályozhatóvá válik, sőt lehetőség nyílik az abba való beavatkozásra is. Ezáltal egy optimalizált és gazdaságos fogyasztás jöhet létre.

forrás: vg.hu

Ajánlott tartalom

Percek alatt telepíthető napelemes rendszer? Piacra dobták!

Már árulják a 10 perc alatt telepíthető erkélynapelemes rendszert.