Nemrég egy magánszemélytől kapott értesítést a Duna-Dráva Nemzeti Park Természetvédelmi Őrszolgálata, aki az egyik mohácsi iskolánál különleges darázsfajra lett figyelmes. A szakemberek szerint a fellelet rovar az óriás törősdarázs (Megascolia flavifrons). Cseh fekete gólya fészkel Karapancsán.

Óriás törősdarázs Béda-Karapancsán

Nemrég egy magánszemélytől kapott értesítést a Duna-Dráva Nemzeti Park Természetvédelmi Őrszolgálata, aki az egyik mohácsi iskolánál különleges darázsfajra lett figyelmes. A szakemberek szerint a fellelet rovar az óriás törősdarázs (Megascolia flavifrons). Cseh fekete gólya fészkel Karapancsán.

A rovar különlegessége, hogy szaporodása az orrszarvúbogárhoz (Oryctes nasicornis) kötődik, ennek lárvájába petézik. Különlegesen finom érzékszerveivel beazonosítja a lárvát a fa belsejében, és a fa kérgén, háncsrészén, sőt még a fatesten is keresztüldöfve pontosan az orrszarvúbogár lárvájának a mozgásért felelős idegcsomóját találja el tojócsövével. A lárva ettől nem pusztul el, csak megbénul, és mintegy élő konzerv, bőséges táplálékot biztosít a darázslárva számára. Napjainkra az orrszarvúbogár is nagyon megfogyatkozott, ritkaságszámba megy, ha találkozunk néhány példányával. Mivel ez a nemes bogár elsősorban korhadó tölgy tuskókban fejlődik, 2-4 év leforgása alatt, ezért számára is nagyon fontos az idős keményfás erdőterületek természetvédelmi oltalma.

A Béda-Karapancsán első ízben megtalált óriás törősdarázs az emberre nem veszélyes, azt nem támadja meg, csak a nagysága kelthet indokolatlan félelmet. Védett állat, eszmei értéke 50.000 forint egyedenként. A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság dunai területein mintegy 50 pár fekete gólya (Ciconia nigra) fészkel. Az öreg erdőket és vizes élőhelyeket kedvelő madarak fészkelését, fiókanevelését és vonulásukat is figyelemmel kísérjük. Az 1994-től megkezdett nemzetközi színes gyűrűzéshez csatlakozva próbálunk újabb ismeretekre szert tenni e fajjal kapcsolatban. Június 11-én a Bács-Kiskun megyéhez tartozó Hercegszántó községhatárban található karapancsai területeken fészkelő madarak költésének ellenőrzését végezték a természetvédelmi őrszolgálat tagjai. Az egyik fészekben a 2 fiókáját nevelő öreg madár is megfigyelhető volt. Ez a madár színes gyűrűt viselt, amelyet biztonságos távolságból sikerült egyértelműen beazonosítani. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Madárgyűrűző Központjának információi szerint a madarat 2007 júniusában jelölték a cseh madarászok Rohovládova Bělá (Pardubice) közelében fiókaként. A születési hely és a jelenlegi fészkelés helye között légvonalban több mint 520 km a távolság. A nyilvántartás szerint ez az első, bizonyítottan Magyarországon fészkelő cseh származású fekete gólya.

Ajánlott tartalom

Feleslegessé vált mobiltelefonokat gyűjt az Auchan

Az Auchan Magyarország is csatlakozik ahhoz az akcióhoz, amelynek célja, hogy minél több, már nem használt mobilkészüléket, GPS-t, tabletet és ezekhez használt töltőt, kábelt gyűjtsenek vissza a magyar háztartásokból, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.