Palántázzunk wc-papír gurigával

Hamarosan itt a palántázás ideje, lassan mindenki, aki saját maga szeretne kis kertjében zöldséget-gyümölcsöt termeszteni, már valószínűleg túl van a magok beszerzésén, s már a következő lépésre készül.

(Természetesen, akinek fóliasátra vagy üvegháza van, az jócskán előrébb jár már, írja a zöldvilágom egyesület oldala.) A lényeg, ha egy kicsit szemfülesek vagyunk, nem rohanunk egyből ültető- vagy tőzegcserepekért a gazdaboltba, kertészeti áruházakba, hanem inkább szétnézünk a konyhában és a kamrában: mi az amit fel tudunk használni? Hihetetlen jó szolgálatot tehet ilyenkor minden olyan műanyag vacak, mely többnyire a kukában landol: tejfölös, joghurtos műanyag pohár vagy bármilyen nagyobb műanyag tál. Palántázáshoz ideális mindkettő, a kis magoncoknak teljesen mindegy miben kelnek ki. Azokat a növényeket viszont, amelyeket nehezebb átültetni, vagy kiültetésnél kényesebbek, érdemes wc-papír gurigába palántázni. Pontosan úgy kell eljárni, mint egy tőzegcserépnél: egy nagyobb tálban egymás mellé állítjuk a gurigákat, teletöltjük földdel, s elrejtjük benne a magokat. A palántákat pedig tavasszal papírgurigástul ki lehet ültetni a kertbe: később a papír lebomlik a földben. És még egy bónusztipp, melyet a gizgazok.blogspot.com-on találtam: A palántázáshoz ideális a vakondtúrások földje: mivel a föld felszíne alól túrja ki a vakond, nincsenek benne gyommagok, a túrás miatt a föld omlósan morzsás. A kupac anyaga homokkal és palántafölddel bekeverve tökéletes a palántázáshoz.

Ajánlott tartalom

Feleslegessé vált mobiltelefonokat gyűjt az Auchan

Az Auchan Magyarország is csatlakozik ahhoz az akcióhoz, amelynek célja, hogy minél több, már nem használt mobilkészüléket, GPS-t, tabletet és ezekhez használt töltőt, kábelt gyűjtsenek vissza a magyar háztartásokból, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.