Pályázat helyi hő és hűtési igény kielégítéséhez megújuló energiaforrásokkal (KEOP-2009-4.2.0)

A konstrukció általános célja a kisebb környezeti terheléssel járó megújuló energia alapú energiatermelés elterjesztése, a megújuló energiaforrások hőtermelésben játszott szerepének, valamint az összenergia felhasználásban lévő arányának a növelése. Az igényelhető támogatás maximális mértéke 70%, összege minimum 1 millió Ft, maximum 1milliárd Ft lehet. Pályázhatnak: kis- és középvállalkozások, költségvetési szervek, önkormányzatok, nonprofit szervezetek, felsőoktatási intézmények. A pályázatok beadására 2009. március 15-től folyamatosan van lehetőség.

A konstrukció ösztönözni és támogatni kívánja az energiaigényt helyi, megújuló energiaforrásokból kielégítő beruházások megvalósulását az önkormányzati és non-profit szektor intézményeiben, illetve kis- és középvállalkozások gazdasági termelési folyamataihoz kapcsolódóan, valamint a távfűtési rendszerek megújuló energia alapon történő teljes vagy részleges energiaellátását. 

Támogatásra a Közép-magyarországi (Budapest és Pest megye) régió területén megvalósuló fejlesztések kivételével az ország teljes területe jogosult az alábbi főtevékenységek esetén:

  1. Napenergia hasznosítása
  2. Biomassza-felhasználás
  3. Szilárd és/vagy folyékony alapanyagból biogáz, depóniagáz előállítás és hőigény kielégítésre történő hasznosítási rendszer kialakítása és bővítése
  4. Geotermikus energia hasznosítása
  5. Hőszivattyús rendszerek telepítése
  6. Hűtési igény kielégítése megújuló energiaforrás felhasználásával
  7. Megújuló energiaforrások kombinálása
  8. Megújuló energiaforrásokat hasznosító közösségi távfűtő rendszerek kialakítása, megújuló energiaforrásra való részleges vagy teljes átállítása

Ajánlott tartalom

Itt a nagy bejelentése az MNB-nek: kedvezményes zöld lakáshitelt vezet be

Új zöld monetáris politikai eszköztár-stratégiát hirdetett a Magyar Nemzeti Bank (MNB), ennek alapján a jegybank folyamatosan vizsgálja, hogy a monetáris politikai eszköztár egyes elemei hogyan segíthetik az árstabilitás elérése mellett a környezeti fenntarthatósági célok elérését - mondta Virág Barnabás, a jegybank alelnöke sajtótájékoztatón kedden Budapesten.