Pápa, űrhajósok, napelemek – mi a közös bennük?

A nemzetközi űrállomáson lévő űrhajósok az űrből beszéltek XVI. Benedek pápával arról, hogy az űrállomáson a megújuló energiákkal kapcsolatos kutatás hogyan segíthetné elő a békét a Földön.

A pápa, aki a Vatikánból beszélt, kíváncsi volt az űrállomás jelenlegi lakóinak gondolataira, és az Endeavour űrsikló parancsnoka Mark Kelly volt az első, aki megosztotta ötleteit arról, hogy a napenergia kutatás hogyan segíthet csökkenteni a földi energiaforrások feletti harcokat. ” Ha  onnan fentről szemlélik a Földet, eszükbe jut-e, hogy a nemzetek és az emberek hogyan élnek  együtt itt lenn, és a tudomány hogyan járulhat hozzá a béke ügyéhez ? “kérdezte a pápa a Vatikánból. ” Az a  tudomány és technológia , amit az űrállomáson használunk, hogy a napenergiában rejlő lehetőségeket továbbfejlesszük, korlátlan mennyiségű energiát ad nekünk és ha ezeket a technológiákat még inkább alkalmazni lehetne a Földön, akkor esetleg csökkenthetnénk valamennyire a szennyezés mértékét” válaszolta Kelly parancsnok.

 
Ezután a pápa megkérdezte az űrállomás legénységét, mi a véleményük a bolygó környezetvédelmi állapotáról. “Egyrészt, azt látjuk, milyen leírhatatlanul szép a bolygó, amit kaptunk, de másrészt világosan látszik, mennyire törékeny is , ” válaszolta Ron Garan űrhajós. Ezután hozzátette, hogy az űrállomás maga egy szimbólum, ami „azt mutatja, közös munkával és együttműködéssel le tudjuk küzdeni azt a sok problémát, amivel bolygónk szembesül.” Az űrállomást 16 ország építette több mint tíz év alatt, a Föld felszínétől 350 km-re, és a költsége 100 milliárd dollár volt. Az űrhajósok üzenete egyértelmű – ha a súlytalanságban állapotában lebegő lakóegységeket és laboratóriumot tudunk építeni, biztosan együtt tudunk dolgozni az egyre sürgetőbb problémák megoldásán akkor is, ha a lábunk szilárd talajon áll.

Ajánlott tartalom

Ez lenne az első megterülő napelemes energiatároló rendszer?

A LUNA S1-et háztartási napelemes rendszerek számára dolgozták ki.