Percek alatt feltölthető a jövő akkumulátora

Percek alatt újra lehet majd tölteni a jövő nanotechnológiás akkumulátorait. Az amerikai Argonne Nemzeti Laboratóriumban kidolgozott energiatárolókra nem kell órákat várni, hogy újra használni lehessen őket.

A processzorok gyorsabbakká, a videokártyák erősebbekké, a merevlemezek pedig nagyobbakká válnak évről évre, egyedül az akkumulátorok teljesítménye nem akar növekedni írja az origo.hu. Egy mai laptop ugyan jóval tovább üzemel egy feltöltéssel, mint egy tíz évvel korábbi típus, de még így is csatlakoztatni kell a hálózathoz 5-6 óra után. Ha pedig az akku lemerült, órák szükségesek, hogy újra feltöltődjön. Az amerikai Argonne Nemzeti Laboratórium legújabb kutatásának köszönhetően a várakozás szükségtelen lehet a jövőben. A kutatók által létrehozott titánium-dioxid nanocsöves akkumulátorok pár perc alatt képesek visszanyerni teljes töltöttségüket. A tudósok már korábban is kísérleteztek grafénből készült nanocsöves akkumulátorokkal, ám azok belső szerkezete statikus volt. A titánium-dioxid-alapú telep viszont képes változtatni a belső felépítésén, a nanocsövek úgy állnak be, hogy minél hatékonyabb legyen az energia folyása. Az önrendező képesség miatt az Argonne akkui még a graféntelepeknél is gyorsabban tölthetők újra. A kutatók szerint az új anyag nemcsak a töltési sebességen javít, hanem biztonságosabbá és megbízhatóbbá is teszi majd az akkumulátorokat.

Ajánlott tartalom

Már 7,5 tonnánál jár a használt mobiltelefonokat visszagyűjtő kampány eredménye

A több mint 5 éve futó "Passzold vissza, Tesó!" kampányban mára 1111 gyűjtőpont részvételével, több mint 7,5 tonnányi használaton kívüli mobiltelefon gyűlt össze - közölte a KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdaságért szerdán az MTI-vel.