Rekord forgalmat ért el 2010-ben egy német napelemes cég

Rekord forgalmat hozott 2010-ben a napelemes (fotovoltaikus) áramtermelő berendezéseket gyártó német Solarworld vállalatnak bel- és külföldi üzletének bővülése.

A 2009-eshez viszonyítva tavaly 29 százalékkal 1,3 milliárd euróra nőtt a vállalat értékesítési árbevétele. A cég forgalmának közel hatvan százalékát adta az exportbevétel, szemben a 2009-es alig 30 százalékkal.
Az adózott eredmény a 2009-es visszaesést követően 2010-ben 50 százalékkal 89 millió euróra emelkedett, ami viszont elmarad a 2008-as rekord nyereségtől. Osztalékát ennek ellenére is megemeli a vállalat: a vezetés részvényenként 19 cent osztalékra tesz majd javaslatot a közgyűlésnek az előző évi 16 cent után.
A vállalat részvényét a frankfurti tőzsdén jegyzik, a papír szerepel a TecDAX indexben. A részvények egynegyede Frank Asbeck alapító vezérigazgató tulajdonában van. A vállalat 2000 óta fizet osztalékot.
A részvény a hétfői kereskedés kezdetén közel 9 százalékkal erősödött, mivel az osztalék magasabb lett az elemzők által vártnál. A papír jelenleg a 2007 végi árfolyamcsúcsnak nagyjából a 80 százalékát éri.

A fotovoltaikus áramtermelő berendezés ágazatban fokozódott a verseny és az árharc. Míg a Solarworld nyereségesen működött, több konkurensének veszteséget kellett elkönyvelnie. A Solarworld sikeresen csökkenteni tudta beszerzési árait, így költségeit – közölte Frank Asbeck dpa-AFX üzleti hírügynökséggel. Ezt a lehetőséget azonban a vállalat mostanra teljes mértékben kimerítette, a költségek további csökkentésére már csak a technológia fejlesztésével nyílik módja. A vezérigazgató megítélése szerint az idén egyharmadra csökken Németország részesedése a napelemes áramtermelő berendezések világpiacán. Tavaly szakértői becslések szerint e berendezéseknek még mintegy a felét Németországban helyezték üzembe. A Solarworld legnagyobb külföldi felvevő piaca az Egyesült Államok.

Ajánlott tartalom

Percek alatt telepíthető napelemes rendszer? Piacra dobták!

Már árulják a 10 perc alatt telepíthető erkélynapelemes rendszert.