Rendezvények az Állatkertben a víz világnapja alkalmából

Díjmentesen látogathatják a 14 éven aluli gyerekek hétvégén a Fővárosi Állat- és Növénykert víz világnapjához kapcsolódó programjait.

Az Állatkert és a Fővárosi Vízművek közös rendezvényén szombaton és vasárnap vízzel kapcsolatos játékok sokasága, vetélkedők, kézműves kuckó, vízkóstoló várja az apróbb és nagyobb érdeklődőket- közölte a városligeti intézmény csütörtökön az MTI-vel.
A Duna Múzeum a víz hasznosításának lehetőségeit szemléltető makettekkel készül, de lesznek a szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő szórakoztató játékok is. Naponta négyszer a Csodák palotája Öveges termének kísérleteit is megtekinthetik a látogatók, akik megtudhatják, hogy mekkora “vízlábnyomot” hagyunk magunk után, elegendő-e a testünkben lévő víz mennyisége egy kávé előállításához, és hogy egy négytagú család havonta mennyit takaríthat meg, ha folyadékszükségletét csapvízzel elégíti ki?

Az ENSZ-közgyűlés az 1992-es dublini környezetvédelmi világkonferencia javaslatára döntött a víz  világnapja március 22-i megtartásáról. A Föld vízkészletének kevesebb mint három százaléka édesvíz, de ennek csak tizede vehető közvetlenül igénybe. A többi sarki jégsapkákba, gleccserekbe zárva található. Jelenleg a Föld 1,2 milliárd lakója nem jut egészséges és elegendő ivóvízhez, 2025-ben pedig már az emberiség kétharmadát fenyegeti majd ez a veszély. Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO becslése szerint a fejlődő országokban valamennyi betegség 80 százaléka és évente 25 millió idő előtti halál a szennyezett vízre vezethető vissza.

Az ENSZ Közgyűlése a 2005-2015 közötti időszakot a Víz az életért nemzetközi évtizedének nyilvánította, célul tűzve ki, hogy a jövő évtized közepére a tiszta vizet ma még nélkülöző fejlődő világbeli lakosságnak több mint fele rendes ivóvízhez juthasson. Minden évben más jelmondat jegyében zajlik a megemlékezés létünk nélkülözhetetlen eleméről, az idei rendezvénysorozat mottója:  Tiszta vizet az egészséges világért.

Ajánlott tartalom

A klímaváltozáson a fásítás segíthetne leginkább

Az erdőtelepítés, a fásítás az egyik legjobb eszköz a klímaváltozás negatív hatásainak kompenzálására - mondta az Agrárminisztérium (AM) agrárpiacért felelős helyettes államtitkára Balatonszárszón pénteken.