Robbanásveszély a 2-es reaktornál is

A Fukusima-1 atomerőmű 2-es reaktorának hűtővizének szintje is vészesen lecsökkent, ezért fennáll a veszélye, hogy robbanás következik be ebben a blokkban is, mint korábban a másik kettőben, jelentette be az erőművet üzemeltető Electric Power Co. Ahogy a másik kettőnél, itt is tengervízzel fogják helyettesíteni az elfolyt hűtőfolyadékot, de más módszerekkel is igyekeznek kisebbíteni a robbanásveszélyt, például szellőztetéssel csökkentik a nyomást.

Hátrébb húzódnak az amerikai hadihajók
Az Egyesült Államok átirányította a Fukusima atomerőmű közeléből a hadihajóit, miután a USS Ronald Reagan repülőgép-hordozó műszerei a partoktól 160 kilométerre alacsony radioaktivitást észleltek a sérült erőműből még szombaton kiengedett radioakítív gőzben és füstfelhőben. Ugyanakkor az amerikai tisztviselők hangsúlyozták, hogy az észlelt sugárzás mennyisége nagyjából megfelel annak, amennyi a természetben egy hónap alatt is éri az embereket.

Téves riasztás volt a cunamiriadó
Magyar idő szerint hajnalban cunamiriadót rendeltek el és a szirénák is megszólaltak Japán északi részén, azonban ez végül téves riasztásnak bizonyult. Korábban nagyobb hullámok érkezését észlelték a partoknál. Akár 6,2-es magnitutódjú utórengések még mindig folyamatosan érkeznek.
Év végére állhat helyre a Japán gazdaság a katasztrófa után
Peter Westaway, a Nomura egyik gazdasági elemzője szerint a piacok eddig a várakozásoknak megfelelően reagáltak, szerint a rövid- és középtávú hatások a GDP 1 százalékos csökkenését okozhatják a második negyedév végére, guyanakkor szerinte a gazdaság az év végére kiheverheti a katasztrófát.

Ajánlott tartalom

Karcsúsít a JYSK: évi több tonna alumíniumot és több mint 40 konténert spórolnak meg

Változás jön a JYSK bizonyos termékeinél: a dán vállalatnál a paplanokat ezentúl máshogyan csomagolják, ezzel annyit helyet spórolnak meg, hogy évente több mint 40 konténerrel kevesebbet használnak majd. A kerti székekről pedig eltűnik egy alumínium díszítő elem, amivel évente 22 tonnával csökken a felhasznált alumínium mennyisége.