Rossz előjelek Medárd napján

A néphagyomány úgy tartja, ha Medárd napján, június 8-án esik, akkor 40 napig esni fog.

Bálint gazda honlapján azt olvashatjuk: “Megfigyelések szerint, ha Medárd napján süt a nap, akkor édes lesz a bor. Ha esik, akkor a fű szépen kihajt, a szőlő bőven terem, de a bor gyönge lesz”. “Medárdus napja ha tiszta, nem jő a rossz idő vissza” – szól a rigmus. De vajon miért kötődik ehhez a naphoz az egyik legjobban ismert és legmegbízhatóbb időjárási néphagyományunk?

 
Valaki megfürdetett egy kakast
A néphit szerint, ha Medárd napján esik, akkor utána 40 napig esni fog. Ha Medárd száraz, 40 napos szárazság várható, de ez ellen tenni is lehet, mivel Medárd esővarázsló nap is. Ha ezen a napon megfürdetünk egy kakast, nyomban megnyílik az ég, és ömleni kezd belőle a zápor. De Medárd napján a tóban, folyóban óvatosan fürödjünk, mert a vizek királya és minden vízszellem ezen a napon szedi áldozatait, így könnyen bajba kerülhetünk. A névadó Medardus frank származású katolikus püspök volt, 456 körül született a pikárdiai Salency-ben. A gabona aratásának illetve a szüreti munka védőszentje lett, egyes helyeken fogfájáskor is az ő közbenjárását kérik.

 
Okok
A Medárd napi előrejelző eső jelenségének természettudományos okai vannak. Júniusra a szárazföld belső területei már jól fölmelegednek, a meleg levegő fölszáll, és helyébe érkeznek a súlyosabb párás tengeri légtömegek, ezek meghozzák az esőket, zivatarokat. Június egyébként hazánkban mindig a legcsapadékosabb hónapnak számít, az éves csapadék nagy része a tavaszi, kora nyári időszakban hullik le hazánkra. Bár a mi éghajlatunkon szinte biztos, hogy folyamatosan 40 napig nem fog esni az eső, de ha igaz a jóslat, sok gyorsan átvonuló esőre, záporra, borúsabb időre számíthatunk az elkövetkező időkben.

 
Esik
Az Időkép.hu előrejelzéséből egyértelműen kitűnik, hogy Medárd napján az ország nagy részén lesz vagy volt eső. Szerdán több órás napsütés mellett délután a megnövekvő gomolyfelhőzetből továbbra is többfelé számíthatunkzáporokra, zivatarokra, amiket hirtelen lehulló, nagy mennyiségű csapadék, jég kísérhet. A Dunántúlon néhol zivataroktól függetlenül is élénk lökések kísérhetik a szelet. Folytatódik a meleg idő, 25 és 31°C közötti maximumokkal. Csütörtöktől kissé szárazabb, néhány fokkal hűvösebb légtömegek érik el hazánk területét, de még mindig várhatóak esők. Pénteken és szombaton szórványosan lehetnek zivatarok, vasárnaptól újra melegedni fog az idő.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.