Ruandában növelik a természetvédelmi parkok méretét

Ruanda bejelentett egy tervezetet, miszerint bővíteni kívánja a Gishwati Nemzeti Természetvédelmi Parkot.

Az erőfeszítés a park 21 százalékos bővítését foglalja magába. A jelenlegi 3018 holdról 3665 holdra akarják növelni az erdő méretét. A Forest of Hope, vagyis a Remény erdője kezdeményezés célja a veszélyeztetett csimpánzok csoportjának segítése.
A projekt a 2007-es Clinton Global Initiative kezdeményezés részét képezi.

A bővítés más állatfajok számára is nagy segítség, de nagy szerepet játszik a közeli Sebeya folyó vízminőségének javulásában is. A kisüzemi mezőgazdaság tönkretette az erdőt a meredek hegyoldalon, a folyó fölötti parton.
Dr. Benjamin Beck, a Gishwati Terület Természetvédelmi Programjának vezetője kifejtette, hogy a Sebeya folyó létfontosságú szerepet játszik a lakosság életében, mivel nem csak az ivóvíz fontos forrása, de vízerőműként is szolgál.

Az erdő benépesítése ezen a területen azonban nem egyszerű feladat. Eddig több, mint 150 családot költöztettek el. A kihívások ellenére Beck azt mondja, hogy vannak helyi és a nemzeti gazdasági előnyei a folyamatnak. A csimpánz és más állatfajok élvezni fogják az élőhelyek bővítését, valamint jót tesz a környezet, a folyó és a légkör minőségének is.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.