Síkosságmentesítés környezetbarát módon

Az évtizedek óta alkalmazott sót (konyhasó, nátrium-klorid, NaCl) már több mint egy éve tilos használni síkosságmentesítésre. Az egyik sószórás helyett javasolt anyag a kalcium-klorid (CaCl2).

A fák védelméről szóló 346/2008-as kormányrendeletnek megfelelően 2010. szeptember elseje óta tilos – közútfelület kivételével – a nátrium-klorid használata sikosságmentesítéshez, sőt, ha valaki ezzel szórja föl a járdát még pénzbírsággal is büntethető, írja a homeinfo.hu. Környezetbarát volta mellett más előnyei is vannak a kalcium-kloridnak, mivel jóval alacsonyabb fagyáspontja – kalcium-klorid oldat –25 Celsius-fokig hatásos – tehát hatékonyabb a jégolvasztó képessége, mint a konyhasónak. Fontos tulajdonsága még, hogy nem lép kémiai reakcióba az aszfalttal, és az elolvadt hóval, jéggel kialakult oldata nem fagy vissza, így nem rongálja az útfelületet.
A kalcium-klorid oldat színtelen vagy halványsárga, vagy világosbarna színű folyadék, vízzel korlátlanul keveredik

Alkalmazása

Az oldat akár géppel, akár kézi erővel, locsolókannával felhordható a felületekre, akár hóesés előtt is, mivel a felülettel érintkező hó azonnal elolvad. A későbbi jégmentesítésre, hómentesítésre akkor van szükség, ha az oldat elfogyott a felületről, vagy nagymértékben túlhígult. Hazai téli időjárási viszonyok között a 0,85 liter/négyzetméter ajánlott a 25 százalékos oldatból.

 
Pormentesítés
Márciustól novemberig pormentesítésre is használható, mivel a nedvszívó tulajdonságainak köszönhetően nedvesen tartja a földfelületet, ezáltal bármely típusú burkolatlan felületen megköti a szállóport, és ezzel gátolja a porzást. Így tehát kiválóan alkalmas földes utak pormentesítésére.

Jobb, mint a konyhasó, érvek a kalcium-klorid mellett
körülbelül negyedannyi kell belőle
a konyhasóoldat –7 Celsius-fokon fagy, amíg a CaCl2 oldat fagyáspontja –25 Celsius-fok.
aszfalt- és környezetbarát
a mezőgazdaságban műtrágyaként is alkalmazzák
tavasztól őszig pormentesítésre is használható

Ajánlott tartalom

Még nem késő megmenteni a nyugat-antarktiszi jégtakarót egy tanulmány szerint

Egy új kutatás szerint megelőzhető a nyugat-antarktiszi jégtakaró összeomlása a Ross-tenger térségében, ha sikerül betartani a globális üvegházhatású gázkibocsátás korlátozását.